DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pirmie peldvietu ūdens kvalitātes analīžu rezultāti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai gan iepriekšējās nedēļas silto laikapstākļu dēļ daudzi Latvijas iedzīvotāji šogad jau ir izmantojuši iespēju atpūsties ūdenstilpju tuvumā un varbūt arī nopeldēties, oficiāli  peldsezona sākās sestdien,  15. maijā.

Lai peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija ir veikusi pirmās peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes oficiālajās peldvietās.

Rezultāti liecina, ka mikrobioloģiskais piesārņojums ūdens paraugos nav konstatēts – visās  57 oficiālajās peldvietās, kurās tika ņemti paraugi,  peldūdens kvalitāte atbilst prasībām.

Salīdzinoši ar iepriekšējo gadu, šogad peldvietu ūdens analīzes netiks veiktas Saulkrastu peldvietā “Rūķīši,  jo peldvieta pēc pašvaldības iniciatīvas  tiek izslēgta no oficiālo peldvietu saraksta, savukārt monitorings tiek uzsākts vienā jaunā peldvietā Jūrmalā – Lielupes peldvietā “Priedaine” pie Upmalas ielas.

Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās speciālisti pārbaudīs visas peldsezonas laikā – no 15.maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Tāpat tiks pārbaudīts, vai oficiālajās peldvietās tiek ievērotas peldvietu uzturēšanas un higiēnas prasības.

Inspekcijas speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski, gan vizuāli parauga ņemšanas laikā. Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji – fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki. Novērtējot vizuāli, īpašu uzmanību Inspekcijas speciālisti pievērš ūdens krāsai, peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

 Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Ieteikums nepeldēties galvenokārt attiecas uz jutīgām iedzīvotāju grupām – maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un ar hroniskām slimībām slimojošiem cilvēkiem, kuru imūnā sistēma ir novājināta. Par izmeklējumu rezultātiem tiks informēts peldvietas apsaimniekotājs, kā arī sabiedrība ar plašsaziņas līdzekļu un Inspekcijas tīmekļvietnes starpniecību.

Lai izvēlētos piemērotāko oficiālo peldvietu, Inspekcija aicina iepazīties ar oficiālo peldvietu sarakstu Veselības inspekcijas tīmekļvietnē https://www.vi.gov.lv/lv/peldvietu-udens-kvalitate sadaļā „Jomas” -  „Vides veselība” – „Peldūdens” – „Peldūdens monitorings un informācija par peldvietu ūdens kvalitāti". Precīzu peldvietas atrašanās vietu var aplūkot šeit ievietotajā Google Maps kartē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI