DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmieras muzejs atklāj aizkulišu stāstus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā Valmieras muzeja krājumā tiek glabātas tekstilijas un kāpēc pirmajā atvilktnē atrodamas stikla lodītes; kas notiek mākslinieka darbnīcā, gatavojoties izstādei; kādi dārgumi apskatāmi sadzīves priekšmetu krātuvē; cik ilgs laiks nepieciešams, lai sagatavotu aploksni nestandarta izmēra dokumentu un fotogrāfiju glabāšanai; kas ir mobilais arhīvs; kādas iespējas ir pētniekiem zinātniskajā lasītavā; vai muzejā krājumā esošajās gleznās atainotās vietas var ieraudzīt arī mūsdienu Valmieras ainavā; cik daudz par cilvēku ikdienu, nodarbošanos, uzskatiem spēj pastāstīt vēsturiskie tērpi; kā senāk tika mazgāta veļa un kāpēc to sauc par velēšanu – šie ir tikai daži Valmieras muzeja sagatavotie video stāsti, aicinot ielūkoties muzeja ikdienā, kas citkārt apmeklētājiem paliek neizzināta.

Vairāku nedēļu garumā katru dienu Valmieras muzeja Facebook lapā un Youtube kanālā no 5.maija tiek publicēts jauns video, atklājot muzeja aizkulišu stāstus. “Video galvenie varoņi ir muzejnieki, vairāk pastāstot par tiem darbiem, kas iedzīvotājiem ir neredzami un pat, iespējams, būs atklājums, ka kas tāds muzejā tiek darīts. Arī mums bija interesanti ieraudzīt kolēģu stāstu nianses. Piemēram, kā tiek  tulkoti senie dokumenti no valodas, kas mūsdienās vairs nepastāv, kā pareizi jātīra sena fotogrāfija vai grāmata. Kamēr muzejs slēgts apmeklētājiem, liela daļa kolēģu iesaistās fotogrāfiju, dokumentu un iespieddarbu veco iesaiņojumu nomaiņā uz jaunu, bezskābes iesaiņojumu. Kad tas izdarīts, katrs materiāls tiek skenēts un ievietots digitālajā katalogā. Šo materiālu kopskaits ir vairāki desmiti tūkstoši, un darbs ir laikietilpīgs. Video, ko aicinām uztvert kā izzinošu materiālu, ir mūsu pašu veidoti – izvēlētās tēmas, video dažādie formāti, saturs. Vislielākais paldies izstāžu organizatorei Artai Rozītei, jo šis process tieši viņai bija milzīgs izaicinājums – filmēšana, montēšana, viss līdz gatavam rezultātam. Citāds video ar nosaukumu “Tā es redzu muzeju” skatītājus sagaida mūsu profesijas svētku dienā – 18.maijā. Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas profesionālās ievirzes izglītības programmas 3.klases un interešu izglītības pulciņa “Animācija” audzēkņi (7–12 gadi) skolotājas Lāsmas Lopatko vadībā sagatavojuši veltījumu visiem muzeja darbiniekiem. Animācijā varēsim vērot, kā bērni redz muzeju. Vēlam izbaudīt maiju, Muzeju mēnesi, ar jauniem piedzīvojumiem, emocijām un sauli!” tā Valmieras muzeja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne.

Starptautisko muzeju dienu 18.maijā visā pasaulē atzīmē kopš 1977.gada, savukārt Latvijā un arī Valmierā – kopš 1978.gada. 2005.gadā, kad Valmierā atklāja muzeja Izstāžu namu, notika pirmā starptautiskā Muzeju nakts akcija. Valmieras muzeja kolektīvs tradicionāli šajā laikā godina ilggadējos darbiniekus, apciemo pensionētos kolēģus, kā arī apmeklē aizsaulē aizgājušo kolēģu atdusas vietas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI