DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
12. maijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Turpinās pastiprināta SIA “Baltic Devon Mink” uzraudzība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kompetentās uzraudzības iestādes – Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) turpina uzraudzīt situāciju SIA “Baltic Devon Mink” kažokzvēru novietnē, kurā pirms mēneša, 10. aprīlī, deviņām mirušām ūdelēm tika konstatēts Covid-19.

Situācija novietnē ir stabila, sabiedrības veselības apdraudējums nav konstatēts, tādēļ šobrīd uzņēmums turpina darbu pastiprinātas uzraudzības apstākļos.

Kopš slimības atklāšanas, PVD ir nodrošinājis pastāvīgu un pastiprinātu dzīvnieku veselības stāvokļa uzraudzību SIA “Baltic Devon Mink” novietnē, tostarp ņemot paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem.

Šajā periodā ūdelēm nav novērotas Covid-19 saslimšanas pazīmes, nav konstatēta paaugstināta ūdeļu mirstība. Ir sācies kucēnu dzimšanas laiks, un arī jaundzimušajiem ūdeļu kucēniem slimības pazīmes un pastiprināta mirstība nav novērota.

Katru nedēļu ūdelēm tiek ņemti paraugi laboratoriskai izmeklēšanai uz vīrusa klātbūtni, kā arī uz vīrusa antivielām.

Līdz šim paraugi noņemti 33 beigtām un 11 dzīvām ūdelēm. 82 % izmeklēto dzīvnieku ir konstatēts SARS-CoV-2 vīrusa genoms, bet antivielas pret vīrusu konstatētas 73 % no izmeklētajām ūdelēm.

Lai ierobežotu slimības izplatību, novietnes darbiniekiem noteiktas stingras biodrošības prasības - obligāta respiratoru lietošana, regulāra roku un apavu dezinfekcija. Novietnes darbinieki ir sākuši vakcinēties pret Covid-19.

Kopš slimības konstatēšanas ir aizliegta ūdeļu pārvietošana no novietnes.

No Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) ir saņemti arī vīrusa genoma sekvencēšanas rezultāti, kas liecina, ka ūdeļu novietnē slimība nonākusi šī gada martā no inficēta cilvēka.

No inficētajām ūdelēm izolētā vīrusa izcelsme norāda uz ciešu līdzību ar 2021. gada sākumā Latvijā cilvēku vidū cirkulējošajiem SARS-Co-V-2 vīrusa izolātiem.

Ūdelēm vīrusa genomā konstatētas arī vairākas izmaiņas - mutācijas, tomēr, pēc BMC sniegtās informācijas, tās nerada draudus Covid-19 straujākai izplatībai cilvēku vidū.

SARS-CoV-2 vīrusa mutācijas ūdelēm nav nekas neparasts, jo tās konstatētas teju visās valstīs, kurās ūdeles saslimušas ar Covid-19.

Arī citās Latvijas ūdeļu novietnēs turpinās pastiprināta PVD uzraudzība, kuras ietvaros tiek veikts iknedēļas Covid-19 infekcijas monitorings.  Līdz šim pārējās ūdeļu novietnēs izmeklējumu rezultāti bijuši negatīvi.  

Epidemioloģisko izmeklēšanu SIA “Baltic devon Mink” novietnes darbinieku vidū veica SPKC, kas bija saņēmis informāciju par desmit Covid-19 inficēšanās gadījumiem ūdeļu novietnes darbiniekiem laika posmā no 26. marta līdz 30. aprīlim.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā tika organizēti Covid-19 infekcijas izplatīšanās ierobežošanas pasākumi, t.sk. saslimušajiem tika noteikta stingra izolācija un noteiktas kontaktpersonas, tika organizēta darbinieku testēšana pēc epidemioloģiskajām indikācijām.

Pēc BMC informācijas, sekvencēšanas rezultātā pašreiz ir pierādīta tikai viena cilvēka inficēšanās no ūdelēm. Citi ūdeļu novietnes darbinieki inficējušies ar jau zināmiem un plaši cilvēku sabiedrībā izplatītiem vīrusa paveidiem.

SPKC turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, ir atlasīti un nosūtīti sekvencēšanai paraugi no dažādiem Covid-19 infekcijas perēkļiem Iecavas novadā, lai pārliecinātos vai nav izplatījies jaunais paveids tuvākā sabiedrībā.

Pašreiz pieejamā informācija liecina, ka cilvēku inficēšanās risks, turpinot pareizi lietot individuālās aizsardzības līdzekļus, un ievērot nepieciešamas piesardzības pasākumus, ir zems. Skartās ūdeļu novietnes administrācija seko līdzi noteikumu ievērošanai. Tāpat netiek novērots Covid-19 infekcijas saslimstības pieaugums Iecavas novada iedzīvotāju vidū. Sniegtas rekomendācijas novietnes vadībai:  turpināt stingri ievērot darba drošības prasības un individuālo aizsarglīdzekļu  lietošanu, turpināt darbinieku rutīnas laboratorisko skrīningu, nodrošināt darbinieku vakcināciju, turpināt uzraudzīt situāciju un starpnozaru grupas darbu.

Ņemot vērā gan pastiprinātās uzraudzības rezultātus, no BMC iegūto informāciju, kā arī SPKC riska vērtējumu, šobrīd ūdeles likvidēt nav nepieciešams, tomēr, lai uzraudzītu situāciju, ūdelēm izolēto vīrusu sekvencēšana tiek turpināta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI