DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

CVK uzdod Saldus novada vēlēšanu komisijai svītrot kandidātu no saraksta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 2021. gada 29. aprīļa sēdē pieņēma lēmumu uzdot Saldus novada vēlēšanu komisijai svītrot no Latvijas Zaļās partijas deputātu kandidātu saraksta 2021. gada Saldus novada domes vēlēšanām deputāta kandidāti Solvitu Dūklavu.

Iepazīstoties ar Saldus novada pašvaldību vēlēšanu komisijas 26. marta sēdes protokolu un Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegto izziņu, kā arī konsultējoties ar kriminālo tiesību ekspertiem, CVK secināja, ka personai ir spēkā esošs sods, kas liedz kandidēt vēlēšanās.

Pašvaldības domes vēlēšanu likumā ir noteikts, ka domes vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un domē nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Saskaņā ar likumā minēto grozījumus kandidātu sarakstos var izdarīt tikai komisija, kas šo sarakstu reģistrējusi, svītrojot pieteikto kandidātu, ja uz kandidātu attiecas šā likuma 9.panta ierobežojumi.

CVK lēmumu triju darbdienu laikā no tā pieņemšanas dienas var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Kandidātu saraksta iesniegšana pašvaldību vēlēšanām norisinājās no 17. marta līdz 6. aprīlim. Kopumā pašvaldību vēlēšanu komisijās tika iesniegti 324 kandidātu saraksti. Pašvaldību vēlēšanās 35 jaunizveidojamos novados un sešās valstspilsētās kopumā būs jāievēl 683 deputāti.  Rīgā vēlēšanas šogad nenotiks, jo domi 60 deputātu sastāvā ievēlēja ārkārtas vēlēšanās pērn.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām varēja iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Lai kandidētu pašvaldību vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam bija jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem, - attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz kopš 2020. gada 26. jūnija jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai, jābūt attiecīgajā pašvaldībā nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz kopš 2020. gada 26. decembra vai tās teritorijā jāpieder likumā noteiktā kārtībā reģistrētam nekustamajam īpašumam.

Pieteikt par kandidātiem nevarēja un domē ievēlēt nevar personas, uz kurām attiecas Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 9. pantā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties CVK tīmekļvietnē -https://pv2021.cvk.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI