DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Darba grupā izskata atstumto sabiedrības grupu iesaistīšanas iespēju piemērus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemgales plānošanas reģiona īstenojamā Interreg Europe programmas projektā “Jauniešu uzņēmējdarbības izpratnes veicināšana, attīstot kompetences, mācību metodes un uzņēmējdarbības vidi (Nr.PGI05114, E-COOL) norisinājusies iesaistīto pušu 6. darba grupa, kurā tās dalībnieki iepazinušies ar vairākiem labās prakses piemēriem, kuru mērķauditorija ir dažādas sabiedrības grupas.

Seviļas reģionā Spānijā izstrādāta programma “UPO-Acoge programma”, kuras mērķis ir atbalstīt migrantu nodarbinātību un uzņēmējdarbību – īpaši pievēršoties Dienvidamerikas valstu imigrantu, īpaši jauno sieviešu nodarbinātībai, organizējot apmācības, lai tās iekļautos citas valsts nodarbinātības iestāžu sistēmā un personīgās uzņēmējdarbības uzsākšanas pamatu apgūšanai. Svētdienas skolai (Week-end school Groningen) Nīderlandē ir mērķis 10-14 gadīgiem jauniešiem sniegt prasmes, zināšanas un nepieciešamās uzdrīkstēšanās spējas, lai atrastu savu vietu dzīvē. “Start on the right foot” jeb “sāciet ar labo kāju” ir integrācijas projekts jauniešiem Čehijā, kuri atstāj bērnunamus un audžuģimenes, lai virzītu mācīties, risināt savu privāto dzīvi, tostarp izmantot uzņēmību, veidojot savu karjeru, apgūstot saziņas spējas, konfliktu risināšanu un pašapziņas celšanu.

Tā kā Bari pilsētā Itālijā jauniešu bezdarba līmenis sasniedz 40%, izstrādāta pašvaldības atbalstīta programma “Uzņēmējdarbība pilsētai - URBIS”, kas vērsta uz apkārtējās vides un sabiedriskās telpas uzlabošanu mikrorajonos, tā piedāvā jauniešu neformālām grupām izveidot kooperatīvu un izstrādāt uzņēmējdarbības projektu. Tādējādi tiek atbalstītas gan sociālās, gan pilsētvides un infrastruktūras atjaunošanas iniciatīvas, kā arī veicina pakalpojumu izveidi rajonos ar augstu jaunatnes sociālās atstumtības risku. Tāpat Itālijā izstrādāta Apūlijas inovācijas programma (PIN – Pugliesi Innovativi), kas paredzēta ilgtspējīgas un kvalitatīvas nodarbinātības veicināšanai un profesionālas mobilitātes atbalstam. Šajā programma galvenais uzsvars ir uz neaktīvu un iepriekš atstumtu jauniešu iesaistīšanu un līdzdalību sabiedrībā, viņu prasmju palielināšanu un uzņēmējdarbības domāšanas veicināšanu. Programmas ietvaros paredzēti gan granti, gan dotācijas mikrouzņēmumu veidošanai, kā arī atbalsta pasākumi jauno uzņēmēju izglītošanai.

Tikmēr informācijas un karjeras centrs skolā (SZPIK) Opolē, Polijā strādā, lai parādītu jauniešiem no lauku apvidiem iespēju veidot profesionālo karjeru, piedāvājot apmeklēt dažādas darba vietas, kā arī gūt praktisku pieredzi, kas ļauj noskaidrot vietējā darba tirgus piedāvājumu, tādējādi iedvesmojot jauniešus kļūt par pašnodarbinātiem darbiniekiem.

Tāpat darba grupas dalībnieki tika iepazīstināti ar Lielbritānijas Devonas apgabala padomes speciālās izglītības mācību programmu SEN:SE, kuras mērķis ir mainīt to bērnu un jauniešu dzīvi, kuriem nepieciešama alternatīva mācību programma un cits atbalsta līmenis kā vispārizglītojošā skolā. Jaunieši saņem dažādu speciālistu pakalpojumus, iesaistās apmācībās, kā arī paši vada veikalu – nosaka preču cenas, rīkojas ar finansēm, nodrošina veikala uzturēšanu, kā arī veic citas biznesa pastāvēšanai nepieciešamas funkcijas. Šajā pašā Lielbritānijas apgabalā ir izveidots redzes traucējumu centra komplekts WESC FOUNDATION EBAY, kas nodrošina visaptverošu speciālistu pakalpojumu komplektu - izglītību, aprūpi un papildu terapiju bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem ar redzes traucējumiem. Sociālo uzņēmumu atbalsta departaments palīdz sagatavot jauniešus dzīvei pēc uzturēšanās fondā, sniedzot tiem pašapziņu, pārliecību un prasmes, kas nepieciešamas pārejai uz pieaugušo dzīvi.

Darba grupas noslēgumā norisinājās diskusija, kur tās dalībnieki apsprieda iepazītās labās ārzemju prakses un sniedza priekšlikumus, kādas līdzvērtīgas labās prakses sastopamas Latvijā. Lai arī Latvijā tiek domāts par dažādu sabiedrības grupu pilnvērtīgu iesaisti dažādos procesos, tomēr būtu nepieciešams papildu atbalsts arī dažādām jauniešu grupām, apmācību vai radošo darbnīcu izveidei, kur vairāk pievērstu uzmanību katra jaunieša spējām, potenciālam un uzņēmībai, arī sevis prezentēšanai un radošumam, kas varētu veicināt to uzņēmējdarbības iemaņu attīstību.

Projekts “E-COOL” jeb “Jauniešu uzņēmējdarbības izpratnes veicināšana, attīstot kompetences, mācību metodes un uzņēmējdarbības vidi” (Nr. PGI05114) tiek īstenots Interreg Europe programmā 2014.-2020. gadam. Projekta kopējais budžets ir 2 044 484 EUR, tai skaitā ERAF finansējums 1 737 811,40 EUR. ZPR budžets projekta trīs gadu ieviešanas periodam - 169 840 EUR (ERAF finansējums 85% - 144 364 EUR).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI