DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš paraksta līgumu par pievienošanos CERN asociētās dalībvalsts statusā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) ģenerāldirektore Fabiola Džanoti (Fabiola Gianotti) trešdien, 14. aprīlī, parakstīja līgumu par Latvijas pievienošanos CERN asociētās dalībvalsts statusā. Līguma parakstīšanā piedalījās arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, līguma parakstīšana notika attālinātā režīmā.

“Latvijas dalība CERN ir svarīgs solis mūsu izaugsmes ceļā. Tā ir mūsu iespēja šajā sadarbībā gūto zinātnisko un tehnoloģisko pieredzi ieguldīt turpmākā mūsu ekonomikas attīstībā un iedzīvotāju labklājības vairošanā. Latvijas zinātniekiem asociētās dalībvalsts statuss pavērs daudz plašākas iespējas iesaistīties CERN zinātnisko projektu īstenošanā. Šī ir patiesi liela diena gan Latvijas zinātnei, gan CERN, tādēļ vēlos pateikties visiem, kuri aktīvi strādāja pie tā, lai panāktu Latvijas pievienošanos šai zinātnes citadelei, īpaši Ārlietu un Izglītības un zinātnes ministrijām, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes profesoram Tomam Torimam,» saka K. Kariņš.

“Latvijai, kļūstot par CERN asociēto dalībvalsti, ir sācies jauns posms Latvijas zinātnē. Sadarbība ar globāliem pētniecības centriem ir būtiska, lai attīstītu zinātnes izcilību Latvijā. CERN ir jauno tehnoloģiju attīstības priekšgalā, tāpēc aktīva un mērķtiecīga dalība CERN programmās un projektos pavērs jaunas iespējas ne tikai jaunajai fiziķu paaudzei, bet arī Latvijas tehnoloģiju uzņēmējiem, fizikas skolotājiem un skolēniem, kuri vēl tikai sper pirmos soļos bezgalīgajā kodolu un daļiņu pasaulē,” pauž I. Šuplinska.

Asociētās dalībvalsts statusā Latvija varēs piedalīties visos CERN zinātnes projektos, kā arī mācību un izglītības programmās, un industrijas iepirkumos.

«CERN kļūst arī par mūsu laboratoriju – mēs būsim pilntiesīgi spēlētāji prestižā zinātnes klubā, kur strādā augstākās raudzes zinātnieki no visas pasaules un kur top globāli nozīmīgas inovācijas, kas būtiski maina pasauli,» saka Latvijas pārstāvis CERN un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors Toms Torims.

Līgums stāsies spēkā pēc tā ratifikācijas Saeimā un citu nepieciešamo juridisko formalitāšu pabeigšanas. Iecerēts, ka Latvija par CERN asociēto dalībvalsti kļūs vasarā, šā gada 1. jūlijā.

Iegūstot asociētās dalībvalsts statusu, Latvija gūs atdevi no CERN gan izglītībā un zinātnē, gan ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Latvija piedalīsies organizācijas augstākās lēmējinstitūcijas – padomes – darbā, kā arī strādās CERN Finanšu un Zinātnes komitejā. Latvijas zinātniekiem būs iespēja slēgt darba līgumus ar CERN, piedaloties centra zinātnes projektos, savukārt topošie zinātnieki – doktoranti – varēs savus doktora darbus izstrādāt CERN un arī piedalīties CERN vasaras skolās, gūstot vērtīgu pieredzi un iespēju strādāt ar pasaules spēcīgākajiem zinātniekiem.

Latvijas skolēni un skolotāji varēs piedalīties izglītības programmās – apmeklēt CERN un papildināt savas zināšanas par augstas enerģijas daļiņu fiziku un visdažādākajām tehnoloģijām. Tāpat ieguvēji būs industrijas pārstāvji, jo viņiem būs iespēja piedalīties CERN iepirkumos, piegādājot centram nepieciešamās preces un pakalpojumus. Lai palīdzētu uzņēmējiem, Latvijai būs arī savs koordinators sadarbībai ar industriju, un viņa pienākumos būs nodrošināt Latvijas uzņēmējus ar nepieciešamo informāciju par CERN iepirkumiem.

Lai kļūtu par CERN asociēto dalībvalsti, Latvijai bija jāizpilda vairāki kritēriji, pierādot, ka:

  • Latvijai ir politiskā griba un atbilstoši finanšu instrumenti, kas ilgtermiņā nodrošina jēgpilnu dalību CERN zinātniskajās programmās;
  • valstī ir spēcīga augstas enerģijas fizikas kopiena, un tā ir pietiekami finansēta, lai pilnvērtīgi piedalītos CERN zinātnes projektos;
  • Latvijas industrijai ir atbilstoša kapacitāte, kas ļautu tai veiksmīgi piedalīties CERN iepirkumos.

Latvijas sniegums minēto trīs kritēriju izpildē tika vērtēts piecu gadu griezumā, kā arī ar skatu nākotnē – kāds šajos kritērijos ir valsts potenciāls īstermiņā un ilgtermiņā.

Latvija uz dalību CERN ir gājusi ļoti mērķtiecīgi, pilnveidojot augstas enerģijas daļiņu fizikas studiju un pētniecības jomu valstī. Sadarbojoties RTU un Latvijas Universitātei, abu augstskolu zinātnieki piedalās CERN eksperimentos, tiek veidota jauna doktorantūras programma «Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas», kā arī ir uzsākta Valsts pētījumu programma augstas enerģijas fizikā un paātrinātāju tehnoloģijās.

Jau patlaban CERN strādā RTU, LU un arī Rīgas Stradiņa universitātes zinātnieki, piedaloties nozīmīgos zinātnes projektos, piemēram, eksperimentā, kura mērķis ir, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, novērot un fiksēt jaunus fizikas fenomenus.

Lai koordinētu Latvijas zinātnisko institūciju, valdības un uzņēmēju sadarbību ar CERN, ir izveidota starpdisciplinārā nacionālā darba grupa. Ir attīstīta arī sadarbība reģiona mērogā, kopā ar Igaunijas un Lietuvas augstskolām 2018. gadā izveidojot CERN Baltijas grupu, koordinēti sadarbojoties ar CERN un stiprinot augstas enerģijas daļiņu fizikas kopienu reģionā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI