DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

NATO ārlietu ministri Briselē apspriež alianses politiskās dimensijas stiprināšanu, attiecības ar Krieviju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sagatavotos vasarā plānotajam NATO samitam, 2021. gada 23. un 24. martā Briselē notika NATO dalībvalstu ārlietu ministru klātienes sanāksme. Pasākuma laikā amatpersonas pārrunāja “NATO 2030” pārdomu procesu, izaicinājumus alianses Dienvidos un situāciju Afganistānā, kā arī attiecības ar Krieviju un bruņojuma kontroles jautājumus. Latviju NATO ministeriālī pārstāvēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Diskusijā par pārdomu procesu NATO politiskās dimensijas stiprināšanai (“NATO 2030 pārdomu process”) E. Rinkēvičs pauda atbalstu alianses ģenerālsekretāra pieejai šīs debates vadīšanā. Pēc ministra domām ir svarīgi turpināt darbu šajā virzienā, iekļaujot procesā arī sabiedrotos, lai pabeigtu gala priekšlikumus līdz NATO samitam šī gada vasarā. “Mums ir svarīgi, lai pārdomu process stiprinātu NATO gan militāri, gan politiski,” teica E. Rinkēvičs. Viņš piebilda, ka arī turpmāk NATO pamatuzdevumam ir jāpaliek alianses dalībvalstu kolektīvai aizsardzībai, atbildot uz aktuāliem drošības izaicinājumiem un riskiem Eiroatlantiskajā telpā. Latvija sniedz un turpinās sniegt savu ieguldījumu šajos kopīgajos centienos, vairojot kolektīvo aizsardzību, ieguldot tajā 2,3% no IKP. 

Ārlietu ministri, pieaicinot Somijas, Zviedrijas ārlietu ministrus un ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos, pārrunāja dialogu ar Krieviju. E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka spēcīga NATO kolektīvā aizsardzība joprojām ir izšķiroši svarīga, lai atturētu Krieviju no agresīvām darbībām. Vienlaicīgi aliansei arī turpmāk ir jābūt atvērtai dialogam ar Krieviju, ievērojot sabiedroto pamatprincipus un vērtības. Saistībā ar bruņojuma kontroli ministrs izteica viedokli, ka nepieciešama sabiedroto koordinācija un savstarpējā informētība šajos jautājumos.

Latvijas ārlietu ministrs E. Rinkēvičs pauda solidaritāti Bulgārijai, kur nesen aizdomās par spiegošanu Krievijas labā tika aizturētas vairākas personas un izraidīti divi Krievijas diplomāti.

Apspriežot situāciju alianses Dienvidos, ministri bija vienisprātis, ka aliansei ir jāturpina stiprināt reģiona drošība. E. Rinkēvičs izteica viedokli, ka NATO 360 grādu pieejas kontekstā ir jāturpina kolektīvi pasākumi, lai novērstu drošības izaicinājumus un riskus, kas nāk gan no Austrumiem, gan Dienvidiem. Pēc ministra domām, alianses iesaistei ir jābūt salāgotai ar alianses stratēģiskajām interesēm, kā arī ar partneru vajadzībām. Ir jāturpina strādāt ar partneriem, lai vairotu stabilitāti Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā, pievēršot īpašu uzmanību cīņai pret terorismu un ekstrēmisma izplatīšanos. Pieskaroties situācijai Afganistānā, Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu miera procesam un situācijas stabilizācijas centieniem šajā valstī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI