DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldība piedāvā dažādus atbalsta pasākumus NĪN maksātājiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sniegtu palīdzību galvaspilsētas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksātājiem Covid-19 krīzes laikā, Rīgas pašvaldība šogad piedāvā uzņēmējiem iespēju pagarināt NĪN nomaksas termiņu. Tāpat Rīgas dome atgādina, iedzīvotājiem joprojām ir iespēja izmantot arī pirms krīzes spēkā esošos atbalsta mehānismus nodokļa maksājumu atvieglojumu saņemšanai.

Godprātīgi nodokļus maksājušiem uzņēmumiem ir iespēja pieteikties uz NĪN maksājumu sadalīšanu vai pagarināšanu uz trīs gadiem. Uz šo atbalsta veidu var pieteikties darba devēji, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības konkrētajā 2021. gada atbalsta mēnesī, salīdzinot ar vidējiem ieņēmumiem 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, kad uzņēmums faktiski darbojies, ir samazinājušies ne mazāk kā par 20 %. Nokavētajam nodokļu maksājumam, kura samaksai ir piešķirts termiņa pagarinājums, netiek aprēķināta nokavējuma nauda.

Lai iegūtu šo termiņa pagarinājumu, uzņēmējam ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē jāiesniedz pamatots iesniegums. Pārvaldei ir tiesības nokavēto nodokļu maksājumu samaksu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz trim gadiem, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas.

Lai izvērtētu nodokļu maksātāja atbilstību noteiktiem kritērijiem, pārvaldei būs jāpieprasa papildu informācija VID. Lai paātrinātu lēmuma pieņemšanu, nodokļu maksātājam vienlaicīgi VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā jāsniedz piekrišana maksātāja datu nodošanai Rīgas pašvaldībai.

Minētais atbalsts paredzēts tikai godprātīgiem nodokļu maksātājiem, t.i., tiem kuriem nav nekustamā īpašuma nodokļa parādu (vai parāds ir pagarināts un tiek veikta parādu apmaksa), kā arī tiks ņemta vērā nodokļu maksātāja līdzšinējā sadarbība ar nodokļu administrāciju.

Rīgas pašvaldība arī piedāvā NĪN termiņa sadalīšanu vai atlikšanu līdz vienam gadam, ja termiņa nokavējums radies tā saucamās nepārvaramas varas rezultātā. Nodokļu maksātājam motivētu iesniegumu, kas apliecina nepārvaramas varas apstākļus, kuru rezultātā radies nodokļu samaksas termiņa kavējums, jāiesniedz ne vēlāk kā vienu mēnesi pēc maksājuma termiņa. Nokavētajam nodokļu maksājumam, kura samaksai ir piešķirts termiņa pagarinājums, netiek aprēķināta nokavējuma nauda. Arī šis atbalsta veids paredzēts tikai godprātīgiem nodokļu maksātājiem.

NĪN maksātājs var pretendēt uz maksājuma termiņa sadalīšanu līdz vienam gadam arī citos gadījumos, kad neatbilst iepriekš minētajiem kritērijiem vai vēlas iegūt atkārtotu termiņa pagarinājumu, bet tad tiks piemērota kavējuma nauda 0,0125% apmērā par katru dienu visā kavējuma periodā. Lai iegūtu šo termiņa pagarinājumu, iesniegums jāiesniedz ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās vai pirms beidzies iepriekšējā pagarinājuma termiņš.

Attiecībā uz bezstrīda kārtībā piedzenamiem nodokļa parādiem iespējams vienoties par parāda samaksu saskaņā ar grafiku uz laiku līdz 3 gadiem. Iesniegums jāiesniedz 6 mēnešu laikā no bezstrīdus lēmuma pieņemšanas brīža. Šajā gadījumā nokavētajiem nodokļa maksājumiem tiek piemērota kavējuma nauda 0,025% par katru dienu kavējuma periodā.

NĪN maksātājiem ir tiesības: līdz taksācijas gada 15.decembrim vērsties pārvaldē ar iesniegumu par NĪN atvieglojumu piešķiršanu, ja NĪN maksātājs vai NĪN objekts atbilst kādam no noteikumu “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā” nosacījumiem;  noteiktajā termiņā vērsties ar iesniegumu par NĪN samaksas termiņa pagarinājumu; viena mēneša laikā vērsties ar iesniegumu par maksāšanas paziņojuma apstrīdēšanu; ja nodokļa maksātājam izveidojies NĪN parāds – 6 mēnešu laikā no lēmuma par parāda piedziņu izdošanas vērsties pārvaldē ar iesniegumu lai vienotos par parāda nomaksu saskaņā ar grafiku.

Rīgas dome atgādina, ka atsevišķām NĪN maksātāju kategorijām (maznodrošinātajiem, pensionāriem, iedzīvotājiem ar invaliditāti, ģimenēm ar bērniem, ēkām ar siltinātām fasādēm u.c.) par Rīgā esošo nekustamo īpašumu – zemi un ēkām - tiek piešķirti nodokļa atvieglojumi līdz pat 90% apmērā.

Plašāka informācija par pieejamajiem atvieglojumiem Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes mājsalapā https://pip.riga.lv/visi-pakalpojumi/nin-atvieglojumi/ vai https://pip.riga.lv/covid-19/.

Rūpējoties par klientu un darbinieku veselību un drošību, Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē ir pārtraukta klientu pieņemšana klātienē. Konsultāciju vai papildu informāciju var saņemt pa tālruni 80000850.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI