DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Zinātnieki iepazīstinās sabiedrību ar tehnoloģiju prototipiem Covid-19 ierobežošanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

19. februārī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki un inženieri kopā ar kolēģiem no citām augstskolām un zinātniskajām institūcijām iepazīstinās plašāku sabiedrību, kā arī politikas veidotājus, medicīnas jomas profesionāļus un potenciālos investorus ar inženiertehnisku risinājumu prototipiem, kas izstrādāti, lai veselības aprūpes iestādēs un citās vietās ar augstu Covid-19infekcijas risku palīdzētu pasargāt cilvēku veselību un dzīvību.

Pētījuma komanda aicina visus interesentus uz semināru, kas notiks tiešsaistē platformā «Zoom» 19. februārī plkst. 14.00. Seminārā varēs iepazīties ar izstrādātajiem prototipiem un tehnoloģijām, izzināt to darbības principus un lietojumu, kā arī saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

Valsts pētījumu programmas «Covid-19 seku mazināšanai» projektā «Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās» nepilna pusgada laikā izstrādāti vairāki automatizēti virsmu un gaisa dezinfekcijas aprīkojuma prototipi. To vidū ir mobils uzkopšanas robots, kas aprīkots ar automātisku virsmu atpazīšanas sistēmu un speciālām sprauslām vertikālu virsmu dezinfekcijai. Robots automātiski izsmidzina dezinfekcijas šķidrumu, kur tas visvairāk nepieciešams, piemēram, uz rokturiem, durvīm, pogām, gaismas slēdžiem, kur cilvēks pieskaras visbiežāk. Izstrādāts arī dezinfekcijas vārtu prototips un iekārta gaisa un virsmu dezinfekcijai ar ultravioleto starojumu un ozonu. Zinātnieki radījuši arī prototipus īpašiem pārklājumiem, kas palīdzēs iznīcināt baktērijas un vīrusus uz dažādām virsmām, jauna veida sejas maskai, ko var lietot arī kā respiratoru, ergonomiskam aizsargtērpam fizioterapeitiem un filtrējošam kompozītmateriālam ar sēņu hīfu piedevu, kā arī roku mazgāšanas monitoringa sistēmai.

Lai piedalītos seminārā, aicinām līdz 17. februāra plkst. 17.00 aizpildīt reģistrācijas anketu https://forms.gle/AUazXKccgPD1xvJu5 Reģistrētajiem dalībniekiem tiks nosūtīta saite uz pasākumu «Zoom» un detalizēta semināra programma.

«Izstrādātie tehnoloģiskie risinājumi ir piemēroti Latvijas apstākļiem. Lai īsā laikā radītu funkcionējošus prototipus, izmantojām labākās zinātniskās izstrādnes,» uzsver projekta vadītājs RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Valsts pētījumu programmā piedalījās RTU, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Latvijas Universitāte (LU), Elektronikas un datorzinātņu institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts. 

Papildu informācija par projektu «Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās» (Nr. VPP-COVID-2020/1-0004) – https://vppcovid.rtu.lv/

Vairāk informācijas par prototipiem – https://ej.uz/CovidVideo

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI