DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. decembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Robežšķērsošana

Pasta sūtījumus no Lielbritānijas pēc Brexit iespējams atmuitot divējādi: VID EDS sistēmā vai ar Latvijas Pasta muitas brokeri

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Beidzoties Lielbritānijas izstāšanās pārejas periodam no Eiropas Savienības (ES), sākot ar 2021.gada 1.janvāri, ES ietvaros mainās pasta sūtījumu apmaiņas nosacījumi ar šo valsti. Tas nozīmē, ka, Latvijas iedzīvotājiem saņemot noteiktas vērtības sūtījumus no Lielbritānijas, tiem būs nepieciešama atmuitošana un nodokļu samaksa. Latvijas Pastā saņemto sūtījumu atmuitošana iespējama divos veidos: pašam saņēmējam veicot šo procesu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) EDS sistēmā vai izmantojot Latvijas Pasta muitas brokera pakalpojumus.

No 2019.gada 11.novembra trešo valstu pasta sūtījumu saņēmējiem maksājamos nodokļus vairs neaprēķina VID muitas darbinieki, bet klienti paši iesniedz muitas deklarāciju VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS). Atmuitošanu par maksu iespējams veikt arī ar Latvijas Pasta muitas brokera palīdzību. No 2021.gada 1.janvāra, beidzoties Brexit pārejas periodam, šāda kārtība būs spēkā arī attiecībā uz sūtījumiem no Lielbritānijas.

Informāciju par to, ka no Lielbritānijas saņemto sūtījumu ir nepieciešams atmuitot, klients saņems aicinājumā no Latvijas Pasta, kas tiks piegādāts kā mobilā īsziņa (ja klients uz sūtījuma norādījis precīzu saņēmēja mobilā tālruņa numuru) vai drukātas formas informācija pastkastītē. Aicinājumā būs norādīts, ka  Latvijas Pastā saņemts konkrētajam klientam adresēts atmuitojams sūtījums. Ja sūtījums nebūs atmuitojams, klientam tiks piegādāts aicinājums saņemt sūtījumu bez papildu informācijas par nepieciešamu atmuitošanu un bez specifiskiem muitas numuriem. 

Saņemot aicinājumu par atmuitojama sūtījuma saņemšanu, klients var izvēlēties pats veikt atmuitošanu vai izmantot Latvijas Pasta muitas brokera pakalpojumus.

Ja klients pats izvēlas atmuitot sūtījumu, ir jāpieslēdzas VID EDS, jāaizpilda un jāiesniedz vienkāršotā Importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem. Šajā gadījumā nodokļu apmaksa notiek, no EDS tieši pieslēdzoties portālam www.Latvija.lv.

Pirms deklarācijas aizpildīšanas klientam jānoskaidro atmuitošanai nepieciešamā informācija par saņemto sūtījumu:

1) pasta sūtījuma numurs, muitojama sūtījuma specifiskais PUD numurs, PUD kārtas numurs un sūtījuma svars jau būs norādīts Latvijas Pasta piegādātajā aicinājumā;

2) sūtījuma vērtība:

- ja prece iegādāta interneta veikalā, sūtījuma vērtība būs zināma no pirkuma dokumentiem;

- ja atsūtīta no draugiem vai radiem, tās vērtību iespējams uzzināt, sazinoties ar izsūtītāju, vai noskaidrojot informāciju Latvijas Pastā – visērtāk to izdarīt, sazinoties ar Klientu centru (tālrunis 67008001, 27008001, info@pasts.lv), kura speciālisti attēlā fiksēs konkrētā sūtījuma pavaddokumentus un nosūtīs saņēmējam.

Pēc deklarācijas aizpildīšanas un nodokļu nomaksas klients var doties uz Latvijas Pastu pēc sūtījuma.

Izvēloties Latvijas Pasta muitas brokera pakalpojumus, klientam sākotnēji nav jādodas uz pasta nodaļu: iespējams jau uzreiz uz e-pasta adresi pastabrokeris@pasts.lv nosūtīt ar sūtījumu saistītos dokumentus – pirkuma orderi, maksājuma uzdevumu, sūtījuma numuru, pilnvaru, ar ko Latvijas Pasts tiek pilnvarots veikt nepieciešamās muitas formalitātes – pilnvara pieejama te vai arī to klientam elektroniski nosūtīs brokeri. Arī sūtījuma vērtību dāvanas gadījumā noskaidros brokeri, bet nepieciešamības gadījumā sazināsies ar klientu informācijas papildināšanai vai precizēšanai.

Pēc atmuitošanas procedūru veikšanas Latvijas Pasta muitas brokeri uz klienta norādīto e-pasta adresi nosūtīs informāciju par atmuitošanas procesa beigām un kopējo klientam maksājamo nodokļu un pakalpojuma maksu. Klientam pēc šīs informācijas saņemšanas jādodas uz pasta nodaļu, kur jāuzrāda pilnvaras oriģināls, jāsamaksā nodokļi un pakalpojuma maksa un uzreiz var saņemt sūtījumu.

Latvijas Pasta muitas brokera pakalpojums viena sūtījuma atmuitošanai fiziskām personām maksā 3,50 eiro.

Atgādinām, ka ienākošajiem sūtījumiem no Lilebritānijas, sākot ar 2021.gada 1.janvāri, stāsies spēkā tāda pati atmuitošanas kārtība, kāda tiek piemērota sūtījumiem no jebkuras citas valsts vai teritorijas ārpus ES. Sūtījumiem ar vērtību līdz 22 eiro netiks piemērots ne muitas nodoklis, ne PVN, un tātad atmuitošanas procedūras nebūs nepieciešamas. Komerciāliem sūtījumiem, piemēram, interneta veikalā iegādātām precēm, ar vērtību no 22,01 līdz 150 eiro tiks piemērots PVN, bet virs 150 eiro – gan PVN, gan muitas nodoklis.

Savukārt nekomerciāliem sūtījumiem – dāvanām vai precēm, ko viena fiziska persona sūta citai fiziskai personai – ar vērtību no 22,01 līdz 45 eiro ne muitas nodoklis, ne PVN netiks piemērots, bet uz sūtījumiem no 45,01 līdz 150 eiro un vairāk tiks attiecināts gan PVN, gan muitas nodoklis.

Analogas izmaiņas gaidāmas arī eksprespasta jeb EMS (Express Mail Service) sūtījumiem uz un no Lielbritānijas. Visos gadījumos, nosūtot jebkāda veida sūtījumus uz Lielbritāniju un citām valstīm vai teritorijām ārpus ES, atbilstoši Pasaules pasta savienības (Universal Postal Union) prasībām no 2021.gada 1.janvāra sūtītājam būs jānorāda maksimāli detalizēta informācija par sūtījuma saturu, saņēmēju, vērtību, svaru, izcelsmes valsti. Neprecīza vai nepilnīga informācija var paildzināt šāda sūtījuma piegādes laiku.

Detalizēta informācija par nodokļu piemērošanas nosacījumiem pasta sūtījumiem no Lielbritānijas un atmuitošanu pieejama Valsts ieņēmumu dienestā https://www.vid.gov.lv/lv/pasta-sutijumi;  tālrunis 67120000.

Lielbritānijas oficiālā izstāšanās no Eiropas Savienības sākās 2020.gada 31.janvārī ar pārejas periodu līdz gada beigām – 31.decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI