DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Augu pases turpmāk būs beztermiņa un vajadzēs visiem stādīšanai paredzētajiem augiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdība ceturtdien, 17. decembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos jaunos Augu karantīnas noteikumus, kas nodrošinās ES tieši piemērojamo normatīvo aktu ieviešanu augu aizsardzībai pret augiem kaitīgajiem organismiem.

Līdz šim fitosanitārais sertifikāts bija vajadzīgs, ievedot Latvijā stādus un tikai noteikta veida augļus un dārzeņus, kā arī atsevišķa veida sēklas lielā apjomā. Turpmāk fitosanitārais sertifikāts būs nepieciešams visiem stādīšanai paredzētajiem augiem, sēklām, kā arī augļiem un dārzeņiem neatkarīgi no tā, cik lielu daudzumu šīs produkcijas ieved.

Jaunie noteikumi nosaka stingrāku augu pasu sistēmu nekā līdz šim, un augu pase arī būs nepieciešama visiem stādīšanai paredzētajiem augiem. Noteikumi noteic, kad un kādā kārtībā augu pases izsniegs Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) vai drukās profesionālie operatori. Turpmāk augu pasēm nebūs noteikta derīguma termiņa, kā tas ir patlaban. Noteikumi arī nosaka kārtību, kādā augu pases var izsniegt profesionālie operatori.

Latvijā VAAD uztur un atjaunina reģistru, kurā iekļauti profesionālie operatori, kas ES ieved vai pārvieto augus un produktus, kam piemērojama prasība par fitosanitāro sertifikātu vai augu pasi. Noteikumi reglamentē, kuros gadījumos un kā būs iespējams reģistrēties profesionālo operatoru oficiālajā reģistrā.

Jaunie noteikumi paredz, kuriem kritērijiem jāatbilst robežšķērsošanas vietai, lai tā tiku atzīta par kravas kontroles vietu un caur to drīkstētu ievest Latvijā augus un augu produktus. Noteikumi paredz arī, ka cauri robežšķērsošanas vietām, kurās muitas kontrole nav paredzēta, ir aizliegts personu bagāžā un privātajos sūtījumos ievest augus un augu produktus.

Jaunā MK apstiprinātā kārtība “Augu karantīnas noteikumi” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Ar jauno noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudēs pašreizējie MK 2004. gada 30. marta noteikumi Nr. 218 “Augu karantīnas noteikumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI