DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ārstniecības iestādi drīkst apmeklēt tikai ar iepriekšēju pieteikšanos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, Nacionālais veselības dienests (NVD) atgādina, ka gadījumos, kad nepieciešama medicīniska palīdzība, vispirms jāsazinās ar ģimenes ārstu vai nepieciešamo ārstniecības pakalpojumu sniedzēju telefoniski vai elektroniski. Bez iepriekšēja pieraksta doties nedrīkst, tostarp arī gadījumos, ja ir ģimenes ārsta nosūtījums pie ārsta speciālista vai nepieciešama konsultācija akūtas saslimšanas vai hroniskas vainas paasinājuma gadījumā.

Sazinoties ar ārstniecības iestādi, jānorāda nepieciešamais pakalpojums, pieejamais nosūtījumus (papīra formātā vai E-veselības portālā) un jāinformē par savām sūdzībām. Ārstniecības iestāde, izvērtējot pacienta stāvokli, pieņems lēmumu vai sniegt pakalpojumu klātienē, vai nodrošināt attālinātu konsultāciju. Par attālinātām konsultācijām pacienta līdzmaksājums nav jāveic. Lēmumu par attālinātas konsultāciju sniegšanu pieņem speciālists. Ja pacientam tiek noteikta klātienes vizīte, tad precīzi jāierodas norādītajā laikā, lai izvairītos  no saskarsmes ar citiem pacientiem, jālieto sejas aizsargmaska un jāievēro 2m distance.

Neatliekamos gadījumos, kad palīdzība nepieciešama nekavējoties, NVD aicina vērsties slimnīcu uzņemšanas nodaļās vai dzīvības apdraudējuma gadījumā (bezsamaņa, elpas trūkums, aizdomas par insultu vai infarktu, smaga trauma vai dzīvību apdraudoša asiņošana u.c. situācijas, kad izšķirošas ir minūtes) zvanīt 113.  

Jau vēstīts, ka no 3.decembra uz laiku visās slimnīcās ierobežoti plānveida pakalpojumi stacionārā un dienas stacionārā. Tajā pašā laikā netiek ierobežoti ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi. NVD vērš uzmanību, ka gadījumos, ja tiek mainīts esošais pieraksts, ārstniecības iestāde ar ikvienu pacientu sazināsies individuāli.

Vienlaikus NVD informē, ka sākot ar šā gada novembri Covid-19 pozitīviem pacientiem un kontaktpersonām, kuru veselības stāvoklis  neļauj gaidīt nepieciešamā pakalpojuma saņemšanu pēc atveseļošanās, ir iespēja saņemt ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus konkrētās ārstniecības iestādēs (piemēram, rentgens, ginekologs, ķirurgs, kardiologs, laboratoriskie izmeklējumi u.c.). Ārstniecības iestāžu un pakalpojumu saraksts pieejams NVD mājas lapā vai nepieciešamo informāciju iespējams noskaidrot, zvanot uz NVD bezmaksas konsultatīvo tālruni 8000 1234.

  • Svarīgi! Noteikumi, kas jāievēro Covid-19 pozitīvam pacientam un kontaktpersonām, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumu konkrētajā ārstniecības iestādē:Jābūt ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumam, izņemot tiešas pieejamības speciālistu pakalpojumiem;
  • Telefoniski vai elektroniski jāsazinās ar ārstniecības iestādi un jāveic pieraksts - ārstniecības iestāde izvērtēs vai pakalpojumu nevar sniegt attālināti;
  • Ierasties uz izmeklējumu stingri noteiktajā laikā;
  • Uz ārstniecības iestādi nedrīkst doties ar sabiedrisko transportu;
  • Gan dodoties uz ārstniecības iestādi, gan ārstniecības iestādē obligāti jālieto sejas maska, jāievēro 2m distance, kā arī jādezinficē rokas.

Informācija par veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem ir pieejama vietnē www.rindapiearsta.lv. Informāciju par valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem var noskaidrot, zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 vai mājaslapā www.vmnvd.gov.lv.

Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus rīkoties atbildīgi, ievērojot veselības nozares speciālistu un Slimības un profilakses kontroles centra norādījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI