DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VNĪ: atbalstīti 166 komersanti, piešķirot atlaides 771 741 eiro apmērā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) apgrozījums 2020. gada deviņos mēnešos ir 28.18 miljoni eiro. Ņemot vērā COVID ietekmi un nomniekiem sniegto atbalstu pandēmijas ierobežojumu periodā atbrīvojot vai samazinot nomas maksu, kā arī izmaiņas ieņēmumu uzskaitē, tas ir par 3.8% jeb 1.12 miljoniem mazāks nekā šajā pašā periodā 2019. gadā. Kopumā VNĪ 9 mēnešu periodā atbalstījis 166 nomniekus, piešķirot atlaides 771 741 eiro apmērā, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Tāpat, ņemot vērā piešķirtās atlaides un izmaiņas ieņēmumu uzskaitē, uzņēmuma EBITDA salīdzinot ar 2019. gada trešo ceturksni samazinājusies par 1.04 miljoniem eiro, sasniedzot 11.16 miljonus, un neto peļņas rādītājs ir samazinājies par 0.3 miljoniem eiro, nodrošinot neto peļņu 2.21 miljonu eiro apmērā.

“Ņemot vērā iestāžu attālināto darbu un krīzes apstākļos sniegto atbalstu nomniekiem, kā arī izmaiņas ieņēmumu uzskaitē, kopējais apgrozījuma un ieņēmumu samazinājums ir loģisks. Neskatoties uz šiem faktoriem, uzņēmums turpina savas darbības nepārtrauktību un dara visu, lai noslēgtu gadu, finanšu un nefinanšu mērķus sasniedzot plānotajā apjomā. Veiksmīgi turpinās atsavināšanas plānu izpilde, kā arī darbs attīstības objektos – šobrīd VNĪ vadībā pabeigti 5 valstiskas nozīmes projekti – vairākām ēkām atjaunotas fasādes, pabeigti 2 energoefektivitātes projekti. Nozīmīgākais no projektiem nama Aspazijas bulvārī 7 atjaunošana un nodošana prokuratūras 9 struktūrvienību vajadzībām,” norāda R. Griškevičs.

VNĪ darbība un uzdevumu izpilde 2020. gadā sekmīgi turpinās saskaņā ar VNĪ vidēja termiņa darbības stratēģiju 2018.-2022. gadam un VNĪ darbības plānu 2020. gadam. Uzņēmums pandēmijas radīto ierobežojumu apstākļos īsā laikā spēja pārorientēties uz attālinātu darbu un turpināt savas darbības nepārtrauktību.

Uzņēmums atbalstu nomniekiem sniedzis saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 2. aprīļa noteikumiem Nr.180 “Noteikumi par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu sakarā ar Covid-19 izplatību”.

VNĪ ir viena no lielākajām kapitālsabiedrībām Latvijā, kas veic nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un attīstīšanu, kā arī nodrošina valsts institūcijas ar publisko funkciju veikšanai nepieciešamajām telpām. VNĪ ir lielākā pieredze valstī kultūrvēsturisko un stratēģiskas nozīmes nekustamo īpašumu pārvaldībā un attīstībā, sniedzot ieguldījumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un pilsētvides veidošanā, reģionu attīstībā, kā arī valstij nepieciešamo stratēģiskas nozīmes infrastruktūras objektu izveidē un uzturēšanā.

VNĪ kā privāto tiesību subjekts veic komercdarbību un kā publisko tiesību subjekts nodrošina normatīvajos aktos deleģēto valsts pārvaldes funkciju izpildi. Savā darbībā VNĪ īsteno ar Ministru kabineta 2006. gada 9. maija rīkojumu Nr. 319 „Par Valsts nekustamā īpašuma vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepciju” apstiprināto valsts nekustamā īpašuma vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepciju. VNĪ sadarbībā ar Finanšu ministriju veic attīstības plānošanas dokumentu, tiesību aktu projektu un citu Ministru kabinetā izskatāmu dokumentu projektu izstrādi un īstenošanu valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas politikas jomā.

Kopumā VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Šogad līdz šim VNĪ vadībā pabeigta vēsturiskā policijas nama Aspazijas bulvārī 7 pielāgošana prokuratūras vajadzībām, kur vienā adresē mājos 9 prokuratūras struktūrvienības, energoefektivitātes projekti Valsts prezidenta rezidencē Jūrmalā un Latvijas Nacionālā arhīva ēkā Daugavpilī, kā arī fasāžu atjaunošanas darbi, logu atjaunošana un ieejas portāla restaurācija Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā Palasta ielā 2

Faktiski pabeigta ir arī fasādes restaurācija Farmācijas muzejam Riharda Vāgnera ielā 13, Rīgā, kas tuvāko nedēļu laikā tiks nodota ekspluatācijā. Šobrīd atjaunošanas procesā ir fasādes virknei valstiski nozīmīgām ēkām Rīgā – apmeklētāju iecienītajai izstāžu zālei “Arsenāls” un Ekonomikas ministrijas ēkai Brīvības iela 55, ko plānots pabeigt vēl šajā gadā. Uzsākta fasāžu atjaunošana arī Veselības ministrijas ēkai Brīvības ielā 72, Tiesībsarga biroja ēkai Baznīcas ielā 25, KNAB ēkas fasādei Citadeles ielā 1, Muitas nama jeb Iekšējā drošības biroja ēkas fasādei Kr. Valdemāra ielā 1A un citām.

Lielākie VNĪ būvniecības stadijā esošie attīstības projekti šobrīd ir Latvijas Okupācijas muzeja un jaunās piebūves „Nākotnes nams” būvniecība, Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās ēkas atjaunošana Lāčplēša ielā 25, Rīgā, fasādes atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana Dailes teātra ēkai Brīvības ielā 75, Rīgā, kā arī infrastruktūras sakārtošana robežšķērsošanas vietās “Terehova”, “Pāternieki” un “Silene”.

Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 milj. kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augsto zelta godalgu un speciālbalvu par straujāko izaugsmi, kā arī iekļauts VID „Baltā saraksta” zelta līmenī. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI