DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Z. Kalniņa-Lukaševica: sadarbība ir visspēcīgākais ierocis mūsdienu pasaulē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 19. novembrī pirmo reizi pilnībā virtuāli norisinās Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), kura atklāšanā dalībniekus no 25 valstīm uzrunāja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas rezultātā mainītais foruma formāts ir ļāvis pulcēt rekordlielu dalībnieku skaitu, kas rada iespēju foruma diskusijās pārrunātajam sasniegt vēl plašāku auditoriju visā pasaulē. "Jaunā realitāte ir likusi un ļāvusi mums daudz plašāk novērtēt, iemācīties un pielietot interneta sniegtās iespējas. Mēs neesam šķirti, mēs esam vēl vairāk savienoti un savstarpēji saistīti," pauda Z. Kalniņa-Lukaševica, akcentējot, ka Latvija un tās cilvēki spēj sasniegt vairāk, par spīti šķēršļiem. "Mēs protam šķēršļus pārvērst tramplīnos," viņa sacīja.

Runājot par Latvijas ekonomiku raksturojošiem rādītājiem, parlamentārā sekretāre norādīja, ka Latvijas preču eksports šī gada septembrī ir sasniedzis vēsturiski augstākos rādītājus: 2020. gada septembrī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums bija par 7,7% lielāks nekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība palielinājās par 13%.  "Latvijas kopējie sasniegumi noteikti paver jaunas iespējas arī individuālā līmenī mūsu ražotājiem un eksportētājiem," uzsvēra Z. Kalniņa-Lukaševica.

"IKP šogad trešajā ceturksnī Latvijā ir samazinājies par 3,1%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Tas nozīmē, ka mums jāspēj gudri atbalstīt nozares un cilvēkus, kas pandēmijas dēļ ir zaudējuši darba iespējas un ienākumus. Jāspēj palīdzēt. Mums priekšā ir vēl ļoti daudz darba, daudz šķēršļu un daudz izaicinājumu. Jāizvēlas pareizais ceļš. Eksporta pieaugumam ir un būs izšķiroša nozīme," sacīja Z. Kalniņa-Lukaševica. Uzrunā arī tika akcentēts, ka tieši inovācijas un izcilība rādīs ceļu Latvijas ekonomikas izaugsmei pēc pandēmijas.

Parlamentārā sekretāre sacīja, ka nepieciešama griba, apņēmība un spēja strādāt kopā: "Kopā strādājot, sadarbojoties, atbalstot vienam otru mēs spējam paveikt apbrīnojami daudz un spēsim sasniegt arvien jaunu izcilību un pieaugošu labklājību mūsu cilvēkiem. Sadarbība ir visspēcīgākais ierocis mūsdienu pasaulē!"

Foruma laikā norisināsies arī paneļdiskusija par Trīs jūru iniciatīvu (TJI) un tās nozīmi Latvijai un Baltijas reģionam, kurā piedalīsies Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs. Covid-19 izplatība ir aktualizējusi nepieciešamību stiprināt reģiona valstu sadarbību un attīstīt infrastruktūru, īstenojot projektus enerģētikas, transporta un digitālās komunikācijas sektoros. Ar 2016. gadā dibinātās TJI palīdzību plānots mazināt ES ziemeļu-dienvidu virziena savienojamības plaisas infrastruktūrā, tādējādi stiprinot ES līmeņa kohēziju, kā arī transatlantiskās sadarbības saites.

TJI veido 12 ES valstis, kas ģeogrāfiski novietotas ap Adrijas, Baltijas un Melno jūru: Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija. TJI partneri ir ASV, Vācija un Eiropas Komisija.

Informācijai

PLEIF organizē Pasaules Brīvo latviešu apvienība sadarbībā ar Ārlietu ministriju, uzņēmumu "Gateway & partners", kustību "The Red Jackets" un Amerikas Tirdzniecības palātu.

Šogad forums pulcē pāri pār 500 dalībnieku, starp kuriem ir uzņēmumu, diasporas, izglītības, nevalstisko organizāciju, pašvaldību un valsts sektora pārstāvji. Vairāk nekā 2000 interesentu ir izrādījuši vēlmi skatīties foruma tiešraidi internetā.

Forums norisinās septīto reizi, un līdz šim tas noticis Latvijā, Austrālijā un ASV.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI