DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Ministrs Pūce prezentē pašvaldību reformas ģeotelpiskās plānošanas platformu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar “Karšu izdevniecība Jāņa sēta” (Jāņa sēta) radījusi tiešsaistē pieejamu pašvaldību reformas ģeotelpiskās plānošanas platformu, kas no šodienas būs pieejama ministrijas mājaslapā.

Platforma ir tiešsaistē lietojams rīks, kas ļauj kartē pārlūkot un analizēt specifisku informāciju par Latvijas pašvaldībām dažādos griezumos un detalizācijā. Apjomīgā datu kopa sniedz informāciju par sociāli ekonomiskās situācijas aspektiem visā Latvijas teritorijā, turklāt lielākā daļa no platformā iekļautās informācijas ir Latvijā unikāla.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) platformas prezentācijā uzsvēra, ka tā ir veidota kā atbalsta instruments pašvaldībām, apvienojoties jaunajos novados, savu attīstību plānojot datos balstītās prognozēs. Platformas mērķis ir nodrošināt pašvaldībām vienkopus pieejamu dažādu to teritorijas raksturojošu informāciju, ko pašvaldības var izmantot jauno novadu attīstības – ekonomiskās specializācijas, pakalpojumu izvietojuma, iestāžu tīkla –  plānošanai gan pirms, gan pēc jauno pašvaldību darbības uzsākšanas.

Ministrs Pūce: “Virzot pašvaldību reformu, ministrija īstenoja datos balstītu reformas modeli. Jaunā platforma ir vēl viens atbalsta rīks - vienkopus pieejama uz datiem balstīta informācija, ko ministrija piedāvā izmantot pašvaldībām apvienošanās procesa ietvaros izstrādājot savus attīstības scenārijus un pieņemot teritorijas attīstībai labākos iespējamos lēmumus.

Bijušais Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “Sadarbojoties ar Jāņa sētu, veicām skolu tīkla reorganizāciju Smiltenes pilsētā – ērtā veidā, izmantojot kartes, varējām redzēt skolēnu skaitu, attālumus, skolotāju atalgojumu utt. Ģeotelpiskie risinājumi dod pašvaldībām iespējas pieņemt tālredzīgākus un izvērstākus lēmumus, un veiksmīgāk virzīties uz attīstību. Šī informācija ir svarīga ne tikai pašvaldībām, skolēniem, studentiem, bet visai sabiedrībai kopumā.”

Pašvaldību reformas ģeotelpiskās plānošanas platformā iekļautā informācija grupēta piecās sadaļās (pašvaldības, uzņēmējdarbība, elektroenerģijas patēriņš, iedzīvotāji un mobilitāte), kuras organizētas 90 izvēlnēs un apakšizvēlnēs

Platformas saturā uz kartogrāfiskā pamata atspoguļoti ne tikai galvenie pašvaldību reformas pētījumu rezultāti, bet arī pirmo reizi Latvijas vēsturē, pamatojoties uz Jāņa sētas, sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu un Centrālās statistikas pārvaldi un citiem partneriem, veiktajiem pētījumiem ir redzama mūsu labklājības pamata - vairāk nekā 100 000 Latvijas uzņēmumu vietējo vienību radītā pievienotā vērtība gan nozaru, gan apakšnozaru griezumā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone: “Šis ir priecīgs brīdis, kad digitalizācija ir notikusi reālajā dzīvē – dati, kas ir dažādos griezumus ļauj pieņemt pamatotus lēmumus pašvaldībām. Jebkurš investors raugās uz nozares potenciālu, kas kopā veido teritoriālo potenciālu, no kā var tālāk veido prognozes, lai sāktu jaunus projektus. Kopējie projekti var būt veiksmīgi tikai tad, ja mēs zinām datus – datiem jābūt pieejamiem un caurspīdīgiem. Turpmāk būs gan labāki lēmumi, gan mazāk negatīvas emocijas saistībā ar negatīviem lēmumiem. Paldies par šo rīku! Tas ir labs piemērs digitālajai transformācijas.”

Latvijas bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste: “Datos ir spēks, bet tādā gadījumā, ja tos prot izmantot. Tas pastiprina instrumentāriju pieņemt pamatotus lēmumus. Izdarīts milzīgs darbs ar pievienoto vērtību - šie dati jau šobrīd ir tikuši izmantoti,  jo īpaši pašvaldību griezumā. Politikas veidotājiem tas palīdzēs labāk saprast, kāda ir ekonomiskā masa atbilstošajā teritorijā un kāds ir ekonomiskās darbības sadalījums nozaru un uzņēmēju griezumā un zinot šo informāciju, noteikti, varēs pieņemt kvalitatīvākus lēmumus.”

Tāpat jaunajā platformā var iegūt uzskatāmi atspoguļotu informāciju par iedzīvotāju ienākuma un nekustamā īpašuma nodokļu ieņēmumiem pašvaldībās, redzams iedzīvotāju īpatsvars, kā arī veiktas prognozes par iedzīvotājus skaita izmaiņām turpmākajos gados, atsevišķi izdalīts arī vidusskolēnu skaits pašvaldību teritorijā.

Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins: “Sadarbībā ar “Sadales tīkls” platformā redzams elektroenerģijas patēriņš pašvaldībās gan mājsaimniecībās, gan uzņēmumos. “Latvijas valsts ceļi” dati izmantoti, lai apkopotu informāciju  par mobilitāti, atsevišķi izdalot sabiedriskā transporta, kravas transporta un kopējo satiksmes intensitātes plūsmu.” 

“Karšu izdevniecība Jāņa sēta” galvenais redaktors Jānis Turlajs: “Šī platforma izstrādāta ar mērķi palīdzēt labāk izprast dažādus ģeotelpiskos procesus, izvērtēt interesējošās teritorijas īpatnības, sasniedzamības iespējas, demogrāfisko un ekonomiskās attīstības potenciālu, kas īpaši svarīgi, pieņemot izsvērtus lēmumus par nākotnes investīcijām.”

Pašvaldību reformas ģeotelpiskās plānošanas platformas tematiskās informācijas attēlošanai pamatā izmantots Jāņa sētas karšu pārlūks, kura kartēs pieejams precīzs ceļu tīkls, apbūve ar detalizāciju līdz adreses līmenim un dalījumu pēc lietojuma veida, kā arī cita būtiska, apvidu raksturojoša informācija. Dati, kas izmantoti platformā, tiks atjaunoti reizi gadā un, sākot no šī gada 12. novembra, līdz ar pētījuma materiāliem, būs pieejami VARAM mājaslapā https://www.varam.gov.lv/lv/atr-planosanas-platforma un https://atr.kartes.lv/.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI