DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

BVKB uzsāk benzīna un dīzeļdegvielas kvalitātes pārbaudes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) novembrī uzsāk tirdzniecībā esošās degvielas paraugu noņemšanu un testēšanu. Līdz 2021. gada beigām BVKB plāno pārbaudīt kopumā 450 dīzeļdegvielas un benzīna marku Nr. 95 un Nr. 98 paraugus.

Paraugu noņemšana notiks uz vietas degvielas uzpildes stacijās (DUS) visā Latvijas teritorijā, iepriekš nebrīdinot uzņēmumus.

BVKB pēc nejaušības principa atlasījis DUS, lai nodrošinātu to, ka degvielas paraugu noņemšana tiek īstenota visā Latvijas teritorijā. Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 540 DUS.

Degvielas kvalitātes testēšana paredzēta akreditētā laboratorijā, atbilstoši 2002. gada 1. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 322 “Noteikumi par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu”, kas nosaka tehniskās specifikācijas Latvijas tirgū piedāvātajām degvielām, ko izmanto autotransporta līdzekļu dzinēju darbināšanai, ņemot vērā šo dzinēju tehniskās prasības saistībā ar veselības un vides aizsardzību.

Katru gadu BVKB sagatavo degvielas kvalitātes pārskatu par iepriekšējo kalendāru gadu, kas balstīts uz degvielas paraugu testēšanas rezultātiem un iesniedz to Eiropas Komisijai, kā to pieprasa Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 13. oktobra Direktīva 98/70/EK un attiecīgi grozījumi, kas attiecas uz benzīna un dīzeļdegvielu kvalitāti un ar kuru groza Padomes Direktīvu 93/12/EEK. Autotransporta ietekmes uz vidi mazināšana ir viena no Eiropas Savienības klimata neitralitātes politikas ieviešanas galvenajām prioritātēm.

Kopš 2020. gada sākuma BVKB nodrošina transporta enerģijas nosacījumu izpildes uzraudzību un kontroli, veicot degvielas kvalitātes monitoringu –  noņemot un testējot degvielas paraugus akreditētā laboratorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI