DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

PTAC cenu monitoringa dati: tirgū plašs dažāda veida masku klāsts un pieejamība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk – PTAC) oktobra sejas masku monitoringa rezultāti liecina par plašu dažāda veida sejas masku pieejamību, gan vērtējot iespējamību iegādāties, gan cenas. Lai noskaidrotu sejas masku pieejamību tirgū un to cenu līmeni, PTAC apsekojis 71 tirdzniecības vietu, apsekojumā fiksēti 22 respiratoru, 33 higiēniskās masku un 12 medicīniskās masku modeļi.  

Salīdzinot ar cenu monitoringa uzsākšanu pavasarī, ir novērojams cenu neliels samazinājums, savukārt stipri ir pieaudzis sejas masku piedāvājums, gan vienreiz lietojamajām, gan vairākkārt lietojamajām sejas maskām. Piemēram, respiratori monitoringa veikšanas sākumā praktiski bija nepieejami, bet pašlaik to piedāvājums paplašinās. Arī cenu diapazons ir ļoti plašs -  sākot no septiņpadsmit centiem, pārsvarā vienreiz lietojamām maskām, līdz pat piecpadsmit euro par vairakkārt lietojamajām maskām.   

Respiratori pārsvarā pieejami FFP2 klases (17 no 22), savukārt no 33 higiēniskajam sejas maskām 19 ir vairākkārt lietojamās sejas maskas, pārsvarā Latvijas ražotāju izgatavotas, bet pārējās 14 ir vienreiz lietojamās higiēniskās sejas maskas, kas ir līdzīgas medicīniskajām maskām.

Cenu diapazons: respiratoriem - no 2.00 - 8.90 EUR par gb., vienreiz lietojamām higiēniskajām maskām no 0.18 – 0.90 EUR, vairākkārt lietojamām sejas maskām no 0.50 – 10.00 EUR par gb. (tomēr pārsvarā līdz 4.00 EUR par gb.), medicīniskajām maskām - no 0.43 – 0.90 EUR par gb.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa norāda: “Cenu monitoringā iegūtā informācija liecina, ka ir plaši pieejamas dažāda veida sejas maskas par dažādām cenām, tomēr ir svarīgi arī mainīt sabiedrības ieradumus masku lietošanā. Tāpat kā, dodoties ārpus mājas, somā līdzi ņemam maku un iepirkumu maisiņu, tagad obligāta ir arī tīra un lietošanai gatava sejas maska. Aicinu būt videi draudzīgiem un lietot vairākkārt lietojamās higiēniskās sejas maskas ”

Ņemot vērā plašo piedāvājumu, PTAC aicina patērētājus, izvēlēties sev piemērotāko sejas maskas veidu, vairāk informācijas: https://www.ptac.gov.lv/sites/default/files/higienas-maskas-05_-_copy.png

Vairāk par higiēnisko masku pareizu lietošanu aicinām sekot Veselības ministrijas izstrādātājām norādēm: https://www.vm.gov.lv/lv/aktualitates/preses_relizes/6453_no_7_oktobra_sabiedriskaja_transporta_obligati_jalieto_sejas/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI