DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Koksnes izmantošana būvniecībā kļūst arvien populārāka

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēdējās desmitgades laikā koka kā būvmateriāla popularitāte pasaulē ir augusi tik strauji, ka koka būvniecības rekordi tiek pārspēti viens pēc otra. Sagaidāms, ka jau pavisam tuvā nākotnē koka augstceltnes attīstītās pasaules pilsētās kļūs par gluži ikdienišķu parādību.

2014. gadā pasaules augstākās koka dzīvojamās ēkas titulu ar igauņu līdzdalību ieguva nams ar visai nepretenciozo nosaukumu “Tree” jeb “Koks” Norvēģijas pilsētā Bergenā, taču rekords nepārspēts spējis noturēties tikai dažus gadus. Jau 2018. gadā augstākās koka ēkas tituls nonāca Kanādas Britu Kolumbijas pavalstī, kur Vankūverā bāzētās Britu Kolumbijas Universitātes (The University of British Columbia) kampusā tika atklāta 53 metrus augstā studentu viesnīca.

2019. gadā norvēģi atguva zaudētās pozīcijas: Brumundālā lepni atklāja jaunu augstāko koka ēku — Mjosas torni (Mjøstårnet), kas stiepjas 85,4 metrus augstu, bet plānots, ka jau 2022. gada pavasarī augstākā koka ēka atradīsies ASV Viskonsinas štatā, kur vasaras nogalē Milvokos sākušies jauna 25 stāvu dzīvojamā kompleksa “Ascent” būvdarbi. Tā augstums pēc būvniecības pabeigšanas sasniegs 284 pēdas jeb 86,6 metrus. Interesanti, ka sākotnēji ēka tika projektēta 23 stāvus augsta, bet pirms būvdarbiem projekts tika papildināts ar vēl diviem stāviem, kas garantē pasaules rekordu.

Jaunajā koka debesskrāpī tiks izbūvēti 259 luksusklases dzīvokļi, kuru interjeru papildinās atklātas masīvkoka kolonnas. Krusteniski līmētās koksnes jeb CLT paneļus jaunajai ēkai ražos Austrijā.

Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas 125 miljonu ASV dolāru apmērā. Par spīti globālajai Covid-19 pandēmijai, interese par jauno objektu ir milzīga, turklāt daļa apartamentu jau ir rezervēti jaunajiem saimniekiem.

“Ascent” projekts ir īpašs arī ar to, ka tā īstenotāji no ASV Federālā mežu dienesta ir saņēmuši grantu testu veikšanai, lai pierādītu, ka koka konstrukciju stiprība neatpaliek no tradicionālajām dzelzsbetona vai tērauda būvkonstrukcijām vai pat pārspēj tās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI