DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: ES ir jābūt solidārai ar Baltkrievijas tautu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 29.septembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes attīstības sadarbības jautājumos neformālajā sanāksmē videokonferences formātā. Pēc Latvijas un vairāku dalībvalstu aicinājuma sanāksmes darbakārtībā tika iekļauts jautājums par ES iespējām sniegt palīdzību Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai.

Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ES ir jābūt solidārai ar Baltkrievijas tautu, kura tiecas pēc tās pamatbrīvību ievērošanas. ES svarīgi turpināt visa iespējamā atbalsta sniegšanu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, tajā pašā laikā stingri sekojot līdzi, lai nedz režīms, nedz tam pietuvinātās personas negūtu labumu no šīs sniegtās palīdzības.”

Diskusijā parlamentārā sekretāre atzīmēja Latvijas nevalstisko organizāciju lomu palīdzības sniegšanā Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, kā arī aicināja ES paplašināt atbalstu medicīniskās palīdzības sniegšanā vardarbībā cietušajiem un izglītības iespēju nodrošināšanā ārpus Baltkrievijas.

Sanāksmes uzmanības centrā bija arī ES sadarbība ar Āfriku. Šobrīd tiek veidota jaunā ES stratēģija sadarbībai ar Āfriku. Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja digitalizācijas pieaugošo nozīmi ES un Āfrikas attiecībās, tās lomu ekonomikas potenciāla stiprināšanā un ekonomikas pārejā uz klimata neitralitāti. Tie ir svarīgi priekšnosacījumi ilgtspējīgai izaugsmei un drošībai gan Āfrikā, gan ES.

Eiropas Komisijas informēja sanāksmes dalībniekus par aktuālo sarunās par jauno partnerattiecību nolīgumu ar Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna valstu grupu, kas nākamo 20 gadu periodā noteiks ES attiecību ietvaru ar kopumā 79 šo reģionu valstīm. Tāpat diskusijās tika akcentēta nepieciešamība turpināt ES atbalsta sniegšanu COVID-19 radīto seku likvidēšanai Āfrikā.

Parlamentārā sekretāre atzīmēja nepieciešamību saglabāt ģeogrāfisko līdzsvaru ES atbalstam partnervalstīs COVID-19 seku mazināšanai, kā arī uzsvēra partnervalstu līdzatbildību un sadarbību krīžu pārvarēšanā.

Informācija

Lai sniegtu vienotu un koordinētu Eiropas komandas (Team Europe) atbalstu cīņā ar COVID-19 krīzi un tās izraisītajām sekām, ES un tās dalībvalstis, kā arī Eiropas Investīciju banka un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka apņēmušās sniegt vairāk nekā 36 miljardu eiro lielu atbalstu ES partnervalstīm. Latvijas ieguldījums šajā kontekstā kopā veido vairāk nekā 770 tūkstošus eiro un prioritāri tiek novirzīts Austrumu partnerības un Centrālāzijas reģiona valstīm. Vienotais atbalsta pasākumu kopums ietvers attīstības sadarbības aktivitātes, humāno palīdzību un atbalstu daudzpusējo organizāciju darbam partnervalstīs uz vietas.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI