DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Iepriekšējās balsošanas dienās Rīgas domes vēlēšanās nobalsojuši 19,22% vēlētāju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iepriekšējās balsošanas dienās no 26. līdz 28. augustam Rīgas domes vēlēšanās nobalsojuši 81 228 jeb 19,22%vēlētāju. Rīgas domes vēlētāju sarakstos ir reģistrēti 422 681 balsstiesīgi pilsoņi.

Šogad iepriekšējās balsošanas dienās piedalījušies vairāk vēlētāju nekā iepriekšējās Rīgas domes vēlēšanās 2017. gadā, kad iepriekšējās balsošanas dienās Rīgā nobalsoja 15,43% vēlētāju.

Visvairāk vēlētāju balsojuši 142. iecirknī, kas atrodas Rīgas Kongresa namā. Tur nobalsojuši 35,06% no iecirknī reģistrēto vēlētāju skaita. Vēlētāju aktivitāte virs 30 procentiem ir vēl četros citos iecirkņos. Viszemākā aktivitāte saglabājas 8. iecirknī, Rīgas Daugavgrīvas vidusskolā, kur nobalsoja 10,40% iecirkņa balsstiesīgo.

Atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām balsošanu vēlētāju atrašanās vietā vēlēšanu iecirkņu komisijas varēja organizēt ne tikai vēlēšanu dienā, bet arī iepriekšējās balsošanas dienās. Savā atrašanās vietā Rīgā iepriekšējās balsošanas dienās balsojuši 239 vēlētāji.

Līdz šim iespēju nobalsot citā iecirknī, ne tajā, kura sarakstā reģistrēti, izmantojuši 8674 vēlētāji. No tiem 28. augustā vēlēšanu iecirkņa maiņa veikta 4540 vēlētājiem, 27. augustā - 2535 vēlētājiem, 26. augustā - 1599 vēlētājiem.

Ar informāciju par vēlēšanu aktivitāti var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tīmekļvietnē https://rd2020.cvk.lv. Šajā vietnē vēlētāji var iepazīties arī ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem, kā arī vēlēšanu naktī šajā vietnē tiks apkopoti un publiskoti vēlēšanu rezultāti.

Vēlēšanu dienā, 29. augustā, iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00. Rīgas domes vēlēšanās iespējams balsot savā vai jebkurā citā vēlēšanu iecirknī. Pavisam Rīgas domes vēlēšanām izveidoti 156 vēlēšanu iecirkņi. To saraksts pieejams CVK mājaslapas sadaļā “Vēlēšanu iecirkņi”. 

Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vēstulē, kas tika nosūtīta pa pastu, vai e-pakalpojumā “Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana”. Tāpat informāciju par savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot arī, zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999.

CVK aicina vēlētājus pēc iespējas balsot savā vēlēšanu iecirknī. Savukārt, ja tomēr balsošanai piemērotāks ir cits iecirknis, tad ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr notiks vēlētāja pārreģistrācija uz jauno iecirkni.

Balsošanas laikā vēlētāji aicināti lietot mutes un deguna aizsegu, lai pasargātu sevi un citus no inficēšanās ar Covid-19 vīrusa infekciju. Vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Tāpat vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Pildspalvu būs iespēja saņemt arī iecirknī.

Rīgas domes vēlēšanās vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlēšanu laikā viņi atradīsies Rīgā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā Rīgā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19 vīrusa infekciju, kā arī slimojošu personu aprūpētāji, ja viņi ir Rīgas pašvaldības vēlētāji un balsošanas laikā atradīsies aprūpējamā dzīvesvietā. Pieteikumi balsošanai atrašanās vietā, kas tiks iesniegti līdz vēlēšanu dienas pulksten 12.00, jāizpilda obligāti. Pēc pulksten 12.00 pieņemtos iesniegumus iecirkņa komisija izpildīs, ja būs iespējams ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz pulksten 22.00. Rīgas domes vēlēšanās var piedalīties arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās ir iekļautas Rīgas vēlētāju sarakstā un atrodas apcietinājuma vietā Rīgā.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, šā gada 31. maijā, vai kuri līdz 15. augustam reģistrējās vēlēšanām, jo viņiem Rīgā pieder nekustamais īpašums.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29. augusta Rīgas domes vēlēšanās, Centrālā vēlēšanu komisija ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI