DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ģimeņu dienas Rundālē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tikšanās sākumā dalībnieki kartē atzīmēja, kurā pasaules malā mitinās viņu ģimenes locekļi vai paziņas.

FOTO: publicitātes foto

21.augusta vakarā Rundāles multifunkcionālajā centrā Dzimtas koka veidošanai veltīta tikšanās ar grāmatas „Ikvienam no mums ir bijis savs sapnis” autoru Zigurtu Beinartu un dueta „Pastakaste” koncertprogramma „Visādas mājas” atklāja ģimeņu dienas „Esi gaidīts Rundālē!”.

Sestdien, 22.augustā ģimeņu dienas turpinājās ar sarunām, diskusijām un pieredzes stāstiem par atgriešanos dzimtenē. Paralēli brīvā gaisotnē Pilsrundāles mājtirgū darbojās ģimeņu plaši apmeklētas aktivitātes – pankūku restorāns bērniem, sapņu ķērāju meistarklase un fabrikas „Laima” šokolādes muzeja darbnīca ģimenēm. Starplaikā ģimenes un dalībniekus aizkustināja Rundāles drāmas terapijas grupas uzvedums “Man ir sapnis” un uzmundrināja Māras Filipovičas vokālās studijas „Miljons” audzēknes Viktorijas Tjuhas dzīvespriecīgais izpildījums.

Uzņēmējdarbības un kompetenču attīstības centra vadītāja Santa Švāģere iepazīstināja klātesošos ar aptaujas “Rundāles novada iedzīvotāju remigrācijas veicināšana” rezultātiem. Aptaujas galvenais mērķis bija noskaidrot, kā klājas mūsējiem ārvalstīs un kā jūtas tie, kuri atgriezušies. Apkopotie rezultāti uzrādīja to pašu, ko līdz šim atklājuši visi lielākie pētījumi par šo jautājumu, proti, vislielākais „vaininieks” aizceļošanai no Latvijas ir darba un finansiālais jautājums. Secināts, lai cilvēks vēlētos atgriezties dzimtenē, viņam jājūtas gaidītam, gan no ģimenes, gan valsts puses.

Tieši šo aspektu no savas pieredzes pauda uz diskusiju aicinātā Laima Grigone (Laima Ceramics), kura savulaik atgriezusies darbam un dzīvei Latvijā. Pēc Laimas vārdiem mācību un darba pieredze ārpus Latvijas bijusi pati vērtīgākā viņas mūžā. Lēmumu atgriezties vislielākā mērā ietekmējuši ģimenes skubinājumi, pat lūgumi, nepalikt uz dzīvi ārzemēs. Tieši tāpat kā uzrāda aptaujas rezultāti, Laima pēc savas pieredzes secina, ka ārpus valsts dzīvojošajiem tautiešiem ļoti būtiski un fundamentāli ir just, ka esi ļoti, ļoti gaidīts, lai pieņemtu lēmumu atgriezties.

Diskusijā, kuru vadīja žurnālists Ansis Bogustovs, piedalījās arī Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, speciālisti, iedzīvotāji, Nodarbinātības valsts aģentūras Rīgas reģionālās filiāles Konsultants EURES jautājumos Juris Liepiņš, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore, Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore un Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Inta Mieriņa. Inta Mieriņa uzsvēra, ka ļoti liela nozīme ir neformālajiem kontaktiem portālos un sociālajos tīklos. Komunikācija un uzticams, precīzs informācijas avots ir ļoti būtisks faktors. Situācija pasaulē un pandēmija atklāj jaunu un svārstīgu izceļotāju grupu, ar kuru jāstrādā. Pie apstākļiem, kad ceļošana un brīvā pārvietošanās ir ierobežota un komplicēta, tad vēlme būt kopā ar ģimeni un draugiem var kļūt par noteicošo iemeslu atgriezties. Tajā pašā laikā speciāliste uzsvēra, ka ar to saistītie jautājumi valstij jārisina kompleksi un atbildīgi. Tikšanās laikā diskusijas dalībnieki arī  secināja, ka dzīve ārpus Latvijas bieži ir finansiāli ietilpīgāka, dārgāka nekā savā zemē.

Ģimenes dienas organizētas programmas “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros ar mērķi vienviet pulcināt mūsu novada ģimenes gan tās, kas atgriezušās no ārzemēm, gan tās, kuriem ir kāds ģimenes loceklis, radinieks vai draugs, kas dzīvo ārpus Latvijas, lai pārrunātu aktuālos atgriešanās jautājumus, dalītos pieredzē, saņemtu aktuālu informāciju, kā arī baudītu satikšanās prieku un ļautos kopīgai atpūtai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI