DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Mežotnes pilskalnā atdzīvojas senie zemgaļi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mežotnes pilskalna apmeklētājus šopavasar sveic virtuālie Madis ar Zīli – lieli trīsdimensiju telpiski objekti, kas apskatāmi ar bezmaksas SAN aplikācijas palīdzību. RUNRARO projekta ietvaros izstrādāti augmentētās jeb paplašinātās realitātes virtuāli elementi. Šāds inovatīvais risinājums  rosina interesi par pilskalnu, tā vēsturi.

Madis un Zīle

Virtuālie Madis un Zīle ir augstas detalizācijas pakāpes trīsdimensiju telpiski objekti ar ģeolokāciju virs Mežotnes pilskalna plakuma. Tie ietērpti seno zemgaļu arheoloģiskajos tērpos – Zīles tērps ir precīza Mežotnes kapulauka tērpa un rotu rekonstrukcija.

Pārvietojoties pa Mežotnes pilskalna teritoriju, tēlus iespējams apskatīt no visām debess pusēm (360 grādi) un dažādiem leņķiem. No Lielupes puses, stāvot iepretim Mežotnes muižas pilij, tie redzami no attāluma, savukārt pašā Mežotnes pilskalna plakumā atradīsies tieši virs jūsu galvām. Tiem, kuri vēlas vairāk izkustēties, ir vērts pa ceļu aiziet līdz Mežotnes baznīcai – tur Madi un Zīli varēs aplūkot no aizmugures (uzmanību! – taciņa no atpūtas laukuma līdz baznīcai šobrīd tiek atjaunota, tās segums nav piemērots staigāšanai).

Tēliem piešķirta kustība ar skaņu – animētās kustības pilns cikls ir aptuveni 30 sekundes, skaņas efekti aktīvajā kustībā  aptuveni 15 sekundes.

Tapšanas process

Trīsdimensiju tēlu izveidošanai sākotnēji tika veikta tērpu un rotu fotofiksācija ar fotometrijas palīdzību. Izveidotajiem trīsdimensiju primārajiem tēliem pamazām tika pievienotas tekstūras, gaismas krišanas simulācija, tādējādi piešķirot tiem maksimāli dabisku izskatu un telpiskumu. Izveidotie telpiskie tēli ir ar tā saucamo dinamisko skeletu, kas nodrošina kustību. Līdz ko izveidotajiem objektiem tika pievienota kustība, tie tika vairākkārtīgi testēti reālajā vidē.

Instrukcija objektu apskatei

Paplašinātās realitātes tēli Madis un Zīle apskatāmi ar SAN aplikācijas palīdzību Mežotnes pilskalna teritorijā. SAN ir uz GPS bāzēta augmentētās realitātes mobilā aplikācija, kas ļauj lietotājiem apskatīt liela mēroga telpiskas virtuālas skulptūras un arhitektoniskos objektus. Telpiskie objekti ir redzami tikai vietās, kur izvietoti. Objekti apskatāmi reālā telpa no dažādiem leņķiem. Virtuālajiem objektiem ir pastāvīga GPS lokācija bez piesaistes marķieriem.

  • Lejupielādē un instalē bezmaksas SAN aplikāciju (meklē Google Play un App Store)
  • Pārliecinies vai viedierīcei ieslēgts GPS
  • Viedtelefonā atver aplikāciju - atverot aplikāciju nekustini viedtālruni, lai nofiksējas GPS. Rekomendējam izkāpt no automašīnas, jo tas var ietekmēt GPS precizitāti.
  • Seko instrukcijai “download object” (ja uzraksts neparādās, tad izvēlnē Latvijas šķirklī atrodi objektu Mežotnes pilskalns un lejupielādē)
  • Meklē Madi un Zīli! Un attālāk būs redzama arī Mare – zemgaļu sieva ar podiņu! Neaizmirsti ieslēgt multimediju skaņu!

Uzmanību! Atkarībā no viedierīces GPS uzstādījumiem un precizitātes, lokācija var “peldēt” līdz 90 grādiem t.i. tēlu novietojums dažādām viedierīcēm un operētājsistēmām var nedaudz atšķirties.

Mežotnes pilskalnu virtuāli atdzīvina biedrība “Vizuālās kultūras klubs” Rundāles novada īstenotā projekta RUNRARO ietvaros.

http://www.rundale.lv/mezotnespilskalns

https://www.facebook.com/MezotnesPilskalns

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI