DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Astoņu politisko spēku mēra amata kandidāti paraksta LTRK aicinājumu par darāmajiem darbiem Rīgā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTKR) sagatavoto aicinājumu par sadarbības iespējām, izmaiņām un ilgtspējīgu Rīgas attīstību, kā arī veicamajiem uzdevumiem, atbalstījušas astoņas partijas – sešas bez piebildēm, bet divas ar nelielām atrunām – tādējādi apliecinot gatavību veikt izvirzītos darbus, lai attīstītu un veicinātu konkurētspējīgāku biznesa vidi Rīgā.

LTRK rīkotajā Rīgas mēra amata kandidātu diskusijā piedalījās astoņas partijas, kuru reitingi jūlijā pārsniedza 1% barjeru, par pamatu ņemot SKDS veikto aptauju rezultātus. LTRK aicinājumu parakstīja sekojošu partiju un to apvienību mēra amata kandidāti: Vilnis Ķirsis no Jaunās Vienotības, Linda Ozola no Jaunās Konservatīvās partijas, Mārtiņš Staķis no apvienības Attīstībai/Par!,Progresīvie, Oļegs Burovs no Gods kalpot Rīgai, Viktors Valainis no Zaļo un Zemnieku savienības un Konstantīns Čekušins no Saskaņas, kā arī ar nelielām atrunām - Ralfs Nemiro no KPV LV  un Einārs Cilinskis no Nacionālās apvienības un Latvija reģionu apvienības.

“Ir saņemti solījumi un parakstīts LTRK aicinājums par sadarbību, tai skaitā, par LTRK iesaisti būtisku lēmumu pieņemšanā Rīgas domē, kas skar biznesa vidi un tās  konkurētspēju – gan par zaļā koridora nepieciešamību  investīcijām, gan par  mobilitāti, viedo tehnoloģiju ieviešanu Rīgas infrastruktūras veidošanā un ikdienas vadībā mijiedarbībā starp Rīgu un Pierīgu.  Tāpat  tika atzīts, ka kopumā publiskajam sektoram, jeb šajā gadījumā Rīgas domei,  ir jāizvairās piedalīties komercdarbībā. Pēc solījumiem ir jāseko darbībai. Tāpēc es ļoti ceru, ka pēc Rīgas domes vēlēšanām visas šīs lietas arī dzīvē tiks realizētas,” komentē LTRK prezidents Aigars Rostovskis

Aicinājums paredz, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās kandidējošās partijas veido ciešu sadarbību ar LTRK, lai īstenotu efektīvu un produktīvu kopīga darba modeli, tādējādi nodrošinot labvēlīgas uzņēmējdarbības vides attīstību  Rīgā un stiprinātu uzņēmēju saikni un iesaisti pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesā. Vienlaikus LTRK aicinājumā paredzēts veidot tādu sadarbības modeli, kas saskaņo Rīgas un Pierīgas uzņēmēju un iedzīvotāju intereses un veicina savstarpēju sapratni un sadarbību.

LTRK aicinājums par Rīgas domes darbību ietver četrus tematiskos blokus ar redzējumu par veicamajiem darbiem līdz 2025.gadam:

1.     Savstarpējā sadarbība. Pasākuma “Uzņēmēju dienas” rīkošana pašvaldības administratīvajā teritorijā Rīgas un Pierīgas uzņēmumiem. Rīgas dome iesaista LTRK pašvaldības konsultatīvajās padomēs un padomnieku statusā nozīmīgos pašvaldības attīstības un infrastruktūras projektos. Rīgas domes pārstāvju regulāra dalība LTRK Rīgas reģionālās padomes sēdēs un citos LTRK rīkotajos pasākumos, piemēram, semināros, diskusijās, u.c., un LTRK pārstāvju dalība Rīgas domes rīkotajos uzņēmējdarbībai veltītos pasākumos. LTRK un Rīgas dome regulāri apmainās ar būtisku informāciju, kura ir svarīga kopējo mērķu sasniegšanai.

2.     Uzņēmējdarbības vide un investīcijas. Rīga izstrādā un ievieš plānu MVU atbalstam, tajā skaitā pārskata iekšējos procesus, lai mazinātu administratīvo slogu un birokrātiju ar uzņēmējdarbības vidi saistītajos jautājumos. Rīgas dome nodrošina un attīsta uzņēmējdarbībai nepieciešamo infrastruktūru. Rīgas dome nodrošina LTRK deleģēto pārstāvju dalību ārvalstu ienākošajās un izejošajās vizītēs investīciju piesaistes jautājumos.

3.     Pašvaldības iesaiste uzņēmējdarbībā un konkurences neitralitāte. Rīgas dome iesaistās komercdarbībā vienīgi tad, ja tā apsaimnieko pašvaldības interesēm nozīmīgus stratēģiskos aktīvus, nodrošinot to vērtības pieaugumu un tautsaimniecības izaugsmi, vai ja, iesaistoties komercdarbībā, tiek novērstas brīvā tirgus nepilnības. Rīgas dome veic izvērtējumu funkciju un uzdevumu nodošanai ārpakalpojumiem. Kapitālsabiedrību pārvaldība atbilst augstākajiem labas pārvaldības standartiem.

4.     Mobilitāte. Rīgas un Pierīgas pašvaldības strādā kopīgi iedzīvotāju mobilitātes jautājumos, tai skaitā jautājumos par darba spēka kustību. Tiek izveidota integrēta sabiedriskā transporta plānošana, veicinot pašvaldības sasniedzamību gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, tajā skaitā iesaistoties platformas izstrādē, kas ļautu cilvēkam iegādāties vienotu biļeti dažādiem transporta veidiem dažādos maršrutos.

Aicinājuma teksts , ar  politisko spēku parakstiem un  atrunām, ir pieejams šeit: https://www.chamber.lv/lv/content/jaunumi/4623

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI