DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Vecdaugavā norisināsies talka dabisku pļavu atjaunošanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvalde un Pasaules dabas fonds piektdien, 14. augustā, dabas liegumā “Vecdaugava” aicina piedalīties iniciatīvas “Daru labu dabai” īpašā dabiskas pļavas atjaunošanas talkā. 

Talcinieki dabas liegumā “Vecdaugava” ekspertu vadībā no pļavas aizvāks nopļauto zāli un krūmus, lai šeit vēl kuplākā skaitā varētu atgriezties un vairoties retie un īpaši aizsargājamie augi. Pasākumā paredzēts nocirstos krūmus sanest kaudzēs, savukārt nopļautās niedres sagrābt kaudzēs un izvest no pļavas.

Latvijā dabiskās pļavas un ganības ir viena no apdraudētākajām biotopu grupām un to platība pēdējo gadu laikā strauji samazinājusies. Dabas lieguma “Vecdaugava” teritoriju, ko savulaik izmantoja ganībām, pēdējos gados bija sākuši pārņemt krūmāji, kā arī dažādas invazīvās sugas. Pļavai aizaugot, svešzemju sugas strauji nomāc vietējos augus un kaitē pilnvērtīgai kukaiņu dzīvei un augu sugu attīstībai. Rezultātā izzūd īpaši aizsargājamie augi, piemēram, retā Jūrmalas armērija.

“Lai saglabātu dabisku pļavu un to padarītu bioloģiski vērtīgāku,  tā ir jāpļauj katru gadu. Visu nopļauto ir jāsavāc un tikai tā var sasniegt vēlamo rezultātu,” stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Meža māja” vadītāja Agnese Balandiņa.

“Vēl pirms cilvēks sāka aktīvi nodarboties ar lauksaimniecību, Latvijas teritorijā lielie zālēdāji - savvaļas zirgi, tauri, sumbri - sekmēja bioloģiski daudzveidīgu pļavu veidošanos, nodrošinot tūkstošiem citu augu un dzīvnieku sugu eksistenci. Izzūdot lielo zālēdaju daudzveidībai, mainās atklātās ainavas dabas sistēmas - pļavas veidošanās un uzturēšanās nosacījumi,” stāsta Pasaules Dabas Fonda izglītības projektu vadītāja Elīna Pekšēna.

Pārvalde, piesaistot brīvprātīgos palīgus, 2018. gadā pirmo reizi sakopa šo teritoriju, bet jau nākamajā gadā apsaimniekošanas darbi sniedza pārsteidzoši labus rezultātus un     pļavā atkal bija sastopami aizsargājamie augi. Vecdaugavas pļavas apsaimniekošana turpinās ik gadu un ar katru gadu aizvien kuplākā skaitā šeit uzzied Jūrmalas armērija un citi augi.

Pieteikšanās dalībai pasākumā līdz 13. augustam, aizpildot pieteikuma formu: https://bit.ly/3imsNv5.

Pulcēšanās vieta: Laivinieku iela 11A, Rīga, Ziemeļu raj., Latvija, LV-1015, plkst. 11.00 līdz 13.00 Pasākuma norises vieta kartē: https://bit.ly/Vecdaugava

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI