DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Jānis Bordāns tiekas ar jauno ģenerālprokuroru Juri Stukānu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 13.jūlijā, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns tikās ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai apspriestu turpmākās sadarbības prioritātes tiesiskuma stiprināšanā.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka profesionālās kvalifikācijas līmenim ir nozīmīga loma kvalitatīvā un ātrā procesa virzīšanā, veicot gan izmeklēšanu, gan iztiesāšanu.

Sarunas laikā J.Bordāns apliecināja Tieslietu ministrijas gatavību atbalstīt nepieciešamos pasākumus prokuratūras kapacitātes un tās informācijas sistēmu attīstībā, tostarp prokuroru apmācību nodrošināšanā atbilstoši ģenerālprokuratūras prioritātēm un e-lietas projekta ieviešanā.

Nākamā gada sākumā darbu uzsāks Ekonomisko lietu tiesa – tās darba efektivitāte lielā mērā būs atkarīga no apsūdzību kvalitātes, tātad no prokuroru profesionalitātes. Turklāt plānojot tiesnešu apmācības, šajā procesā tiks aicināti arī prokurori. J.Bordāns norādīja, ka viens no ieguvumiem specializētas tiesas izveidē būs iespēja attīstīt tiesu praksi, kas ietekmēs arī prokuratūras darbu un tās efektivitāti.

Pirmie soļi jau ir sperti: pieņemtas izmaiņas kriminālprocesuālajā regulējumā, lai uzlabotu izmeklēšanas un tiesvedības efektivitāti. Sistēmiski notiek tiesnešu, prokuroru un izmeklētāju mācības ESF finansētajā projektā “Justīcija attīstībai”.

Tāpat arī gada beigās Valsts kontroles īstenotais audits sniegs jaunas atziņas par faktoriem, kas kavē efektīvu ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu un iztiesāšanu.

J.Bordāns uzsver: “Latvijai ir nepieciešams spert apņēmīgus soļus, lai sakārtotu sistēmu un soli pa solim pierādītu sabiedrībai, ka mūsu valstī princips "Viens likums, viena taisnība visiem" ir realitāte. Ikvienam ir jāsaprot, ka tam būs ietekme arī uz valsts ekonomiku un katras ģimenes labklājību. Ja tiks samazināta ēnu ekonomika, pieaugs valsts budžets, kas ļautu palielināt pensijas un sakārtot veselības sistēmu. Pašvaldībām būtu vairāk naudas, lai īstenotu infrastruktūras uzlabojumus.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI