DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Atsākusies režisores Martas Elīnas Martinsones spēlfilmas “Tizlenes” uzņemšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aigars Sērmukšs

Šonedēļ atsākusies režisores Martas Elīnas Martinsones debijas spēlfilmas – pusaudžu komēdijas “Tizlenes” – uzņemšana. Filmēšana tika uzsākta jau šāgada janvārī, bet uz laiku pārtraukta valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ. Filmas darbība norisinās 1999. gadā, kad trīs 9. klases skolnieces – Sarmīte, Sveta un Katrīna – nolemj likt punktu savai “tizleņu” dzīvei un kļūt par skolas populārākajām meitenēm.

Tuvojas tūkstošgades svinības – beidzot ir jānotiek kaut kam īpašam! Iedvesmojoties no filmām un seriāliem, draudzenes nolemj, ka labākais ceļš, kā sasniegt savu mērķi – kļūt populārām –, ir ierasties izlaidumā ar klases spicākajiem čaļiem. Diemžēl absurdie plāni, kas ietver ģērbšanās stila maiņu, piedalīšanos Popielā un arī dažādas burvestības, nenes gaidīto rezultātu. Filmas galvenā varone Sarmīte cīnās ar sabiedrības uzspiestajiem skaistuma ideāliem un māti, kas aizņemta pati ar sevi, raksta lugu un aizraujas ar Senās Romas vēsturi. Reālie notikumi mijas ar fantāzijas ainām, bet negaidīti uz spēles tiek likts pats svarīgākais – meiteņu draudzība.

(Dialogs no filmas)

Sarmīte: – Kas ir kopīgs VISĀM inčīgajām filmām?

Katrīna: – Aktieri, kuri ir totāli veci? Nu, ķipa, ap 30?

Sarmīte: – Arī. Bet tur visas tizlās beibes kļūst populāras, jo ierodas izlaidumā ar klases krutākajiem čaļiem.

Katrīna: – Latvijā neviens nenāk uz izlaidumu ar čaļiem.

Sarmīte: – Un? Filmās nāk. Mēs uzsāksim jaunu trendu.

Sveta: – Bet vispār – mēs neesam tizlas!

“Lasot savas vecās dienasgrāmatas, es uzgāju brīnišķīgi pusaudzīgi melodramatisku tekstu, kur nonāku pie secinājuma, ka man dzīvē neveicas, jo vienkārši “esmu dzimusi tizlene”. Šis vārds man iesēdās galvā, sāku atcerēties savus pusaudžu gadus un nolēmu, ka vēlētos uztaisīt tādu klasisku “tīņu komēdiju” tieši par to laiku. Plastmasa, gliteri, pirmie piedzīvojumi internetā un sava deva pusaudžu nežēlības. Par to man gribējās uztaisīt savu debijas filmu,” atklāj filmas režisore un scenārija autore Marta Elīna Martinsone.

Galveno, Sarmītes lomu filmā atveido Asnāte Sofija Rožkalne, kura līdz šim filmējusies vairāku filmu masu skatos un agrāk darbojusies teātra studijā Zīļuks. Izlasot filmas veidotāju sludinājumu, viņa sapratusi, ka identificē sevi ar vienu no galvenajām varonēm. “Esmu pateicīga, ka visi ir tik draudzīgi un gādīgi, man šķiet, visi pareizie cilvēki ir satikušies pareizajā vietā un laikā, lai kopā radītu ko superīgu. Līdzīgais manā dzīvē un filmā ir draudzības, kas izveidojušās skolas laikā. Krasi atšķirīgais – šobrīd nevaru atcerēties reizi, kad pašai būtu bijis jāsaskaras ar apsmiešanu vai nejauku izturēšanos mana izskata dēļ,” atklāj Asnāte Sofija Rožkalne.

Sarmītes klasesbiedru lomas filmā atveidos Katrīna Dambeniece (Katrīna), Ludmila Karpova (Sveta), Mārtiņš Aigars Ziedonis (Māris), Kristaps Tutāns (Kaspars), Mārtiņš Zeps (Gints), Gerda Embure (Ieva). Filmā darbosies arī jau pieredzējuši aktieri – Guna Zariņa, Imants Strads, Daiga Kažociņa, Ģirts Krūmiņš, Marija Linarte, Mārtiņš Kalita, Inga Siliņa un citi. Nelielās lomās redzēsim arī dažus Latvijas mūziķus, piemēram, Jāni Krīvēnu, bet Aigars Grauba izvēlēts skolas direktora lomai. Kopumā filmēšanas procesā iesaistīti vairāk nekā 80 aktieri, tomēr filmas veidotāji atklāj, ka vislielākā konkurence esot bijusi par Sarmītes kaķa Flokša lomu, kuru vairāk nekā simt kaķu sīvā konkurencē izdevies iegūt Jumim – arī viņam tā būs debija uz kinoekrāna.

Filmēšana turpmākajās nedēļās norisināsies Jūrmalas pilsētas Lielupes pamatskolā, Piņķu stadionā, Torņkalna kapos, Vecrīgā, Masonu pirtī un citur. Plānots, ka filmēšana noslēgsies 7. augustā, bet vēl viena filmēšanas diena ieplānota šī gada rudenī.

Filmas režisores un scenāristes Martas Elīnas Martinsones veidotā spēles īsfilma Viesturs Kairišs iznāk no meža (2018) ieguva Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kategorijā Labākā studentu filma, bet 2019. gadā viņa kopā ar Alisi Zariņu saņēma Lielā Kristapa balvu par labāko scenāriju spēlfilmai Blakus (2019).

Filmu Tizlenes producē studija Ego Media, filmas producents ir Guntis Trekteris, operators-inscenētājs Aigars Sērmukšs (LGC), mākslinieks Aivars Žukovskis, grima māksliniece Tamara Koubova, kostīmu māksliniece Jūlija Volkinšteine, aktieru atlases režisore Gunita Groša. Filma saņēmusi Nacionālā Kino centra finansējumu. Filma top sadarbībā ar TET, izplatītājs – ACME Film.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI