DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

Ar ALTUM finansējumu izveidots viens no lielākiem elektromobiļu autoparkiem Baltijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Rīgā darbību uzsācis lielākais koplietošanas elektroauto parks Latvijā; tā izveidē uzņēmums Fiqsy ieguldījis aptuveni trīs miljonus eiro, no kuriem 2,4 miljoni saņemti aizdevuma veidā no ALTUM “zaļā” finansējuma programmas.  

Ar ALTUM līdzfinansējumu uzņēmums Fiqsy ir spēris nākamo soli zaļākai ikdienai, papildinot esošo skrejriteņu parku ar 100 jauniem “Renault ZOE” elektromobiļiem, kas lietošanai būs pieejami ikvienam interesentam. Tādējādi kopējais elektroautomobiļu skaits Latvijā pieaugs par teju 10 %, sniedzot būtisku ieguldījumu ilgtspējīga un videi draudzīga transporta attīstīšanā.

Jānis Vitenbergs, ekonomikas ministrs: “Ilgtspējīga domāšana ir uzņēmējdarbības attīstības nākotne. Lai  Latvija dotu pienesumu Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai, arvien vairāk investīcijas ir jāmērķē gudri un ilgtspējīgi. Investīcijas jaunos uzņēmumos un inovācijās, īpaši tajās, kas saistītas ar “klimatam draudzīgu” produktu un procesu izstrādi ir arī mūsu nākotnes konkurētspējas iespēja. Turklāt šīs investīcijas palīdzēs radīt jaunas darba vietas, dodot impulsu tautsaimniecības attīstībai. Man ir prieks šodien redzēt lielisku piemēru, ka Latvija var īstenot ilgtspējīgus projektus un ka valsts var dot savu ieguldījumu, lai to sekmētu.”

Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs: “ALTUM sadarbība ar Fiqsy ir lielisks piemērs tam, kā ALTUM kā attīstības finanšu institūcija var veicināt ilgtspējīgu, videi draudzīgu uzņēmējdarbības projektu īstenošanu. Redzam, ka arvien pieaug interese no uzņēmējiem, kas vēlas ieviest risinājumus energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā, un esam gandarīti, ka varam uzņēmējiem šādu finansējumu piedāvāt. Potenciāls šādu projektu īstenošanai Latvijā ir ļoti liels. Emitējot “zaļās” obligācijas, kapitāla tirgū esam piesaistījuši finansējumu videi draudzīgu biznesa projektu īstenošanai, tāpat zaļo projektu finansēšanai esam piesaistījuši resursus no Eiropas Investīciju bankas. Mūsu klientu īstenotie projekti pierāda, ka ieguldījumi atpelnās ar uzviju.”

Finansējums uzņēmumam Fiqsy piešķirts ALTUM energoefektivitātes programmas ietvaros, kas tiek finansēta no ALTUM “zaļo” obligāciju emisijas ieņēmumiem 20 miljonu eiro apmērā. Līdz šim ALTUM izsniedzis aizņēmumus energoefektīviem projektiem tādās nozarēs kā centrālā siltumapgāde (28%), kokapstrāde (15%), dārzeņu audzēšana (10%), ilgtspējīgs transports (10%), LED apgaismojums (8%), metāla konstrukciju un to sastāvdaļu ražošana (8%), elektroenerģijas ražošana (8%) un citi (13%). Starp aizdevuma saņēmējiem ir gan mikro (34%), gan mazi (41%) un vidēji (21%), gan arī lieli uzņēmumi (2%).

Māris Avotiņš, uzņēmuma Fiqsy vadītājs: “Redzam, ka mainās gan cilvēku paradumi, gan atvērtība pakalpojumiem, kas ļauj ieekonomēt laika un naudas resursus, un efektīvāk plānot savu ikdienu. Tajā pašā laikā arvien vairāk tiek aktualizēti jautājumi par vides un gaisa piesārņojuma mazināšanu, efektīvākiem un zaļākiem transporta un mobilitātes risinājumiem pilsētās. Tas dod iespēju attīstīties gan koplietošanas, gan elektrisko auto pakalpojumiem. Mēs ceram, ka ar šo projektu spēsim izdarīt grūdienu ne tikai koplietošanā, bet arī elektrisko automašīnu lietošanā, jo izaicinājums lielajām pilsētām nav mainījies – pilsētas centrā ir piesārņojums, katru gadu palielinās auto skaits, ir ierobežota vieta, kur novietot privāto transportu."

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI