DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Precizēs likumu, lai samazinātu nelegālo televīzijas izplatītāju skaitu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai samazinātu nelegālo Krievijas satelītu izplatību Latvijā un līdz ar to arī nelegālo televīzijas izplatītāju skaitu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 9.jūnijā, pirmajā lasījumā atbalstīja Aizsargāta pakalpojuma likuma grozījumus.

Izmaiņas paredz papildināt aizsargātā pakalpojuma definīciju, nosakot, ka tas ir Latvijā tiesiski pieejams pakalpojums (raidīšana, informācijas sabiedrības pakalpojums u.tml.), kuru tā sniedzējs, pamatojoties uz ierobežotu piekļuvi, sniedz par attiecīgu atlīdzību. Tādējādi tas nodrošinās šāda pakalpojuma sniedzēja aizsardzību pret tādu ierobežotas piekļuves sistēmu izmantošanu Latvijas teritorijā, kas ļauj piekļuvi prettiesiskam pakalpojumam, kropļojot konkurenci un apdraudot aizsargāta pakalpojuma sniedzēja komerciālo darbību, teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat plānots precizēt likuma mērķi, nosakot, ka, šim likumam ir jānodrošina aizsargāta pakalpojuma sniedzēja aizsardzība no neatļautas pakalpojuma izmantošanas ne tikai komerciāliem, bet arī privātiem mērķiem. Patlaban regulējumā ir noteikts, ka šī aizsardzība ir jānodrošina no neatļautas pakalpojuma izmantošanas tikai komerciāliem mērķiem.

Ar privātiem mērķiem saprotama prettiesiska sistēmas izmantošana fiziskas personas vajadzībām, tostarp mājsaimniecībām bez mērķa gūt peļņu, bet ar komerciāliem mērķiem – prettiesiskas sistēmas izmantošana ar mērķi gūt ieņēmumus, tai skaitā peļņu. Dati liecina, ka 2018.gadā ap 62 000 mājsaimniecību izmantojušas nelegālo televīzijas apraides nodrošinātāju pakalpojumus, norādījuši likumprojekta autori.

Likumprojekta izstrādātāji anotācijā arī akcentējuši, ka pagaidām sods par prettiesisku sistēmu izmantošanu privātiem mērķiem nav paredzēts, bet, ja izmaiņas likumā nesamazinās to izmantošanu, iespējama administratīvās atbildības noteikšana arī fiziskām personām. Plānots, ka biedrība “Par legālu saturu” par saviem līdzekļiem veiks sabiedrības informēšanas kampaņas ar mērķi panākt ap 6000 prettiesisko satelītu televīzijas pieslēgumu mājsaimniecību un 4400 televīzijas pirātismu attaisnojošo mājsaimniecību samazinājumu, teikts likumprojekta anotācijā.

Likuma grozījumi arī paredz precizēt un papildināt ierobežojumus aizsargāta pakalpojuma jomā.

Lai Aizsargāta pakalpojuma likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāpieņem Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI