DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vitenbergs: atbalsts tūrisma nozarei jāskata kopā ar Covid-19 ierobežojumu samazināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs šodien atkārtoti tikās ar tūrisma nozares – viesmīlības un ēdināšanas sektora, kā arī tūrisma operatoru un lauku tūrisma - uzņēmēju pārstāvjiem, lai pārrunātu  stratēģiju tūrisma nozares darbības atjaunošanai, kā arī nozarei primāri un sekundāri nepieciešamo atbalstu un valsts iespējām šo atbalstu sniegt Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmējiem.

Tūrisma nozares uzņēmumiem līdz ar citiem uzņēmumiem visu šo Covid-19 krīzes laiku ir pieejami visi jau līdz šim valdības apstiprinātie atbalsta instrumenti – dīkstāves pabalstu, aizdevumi, garantijas, nomas maksas atlaides valsts un pašvaldību īpašumos, utt. Vienlaikus ir skaidrs, ka  nozares izejai no krīzes ir nepieciešami papildu atbalsta pasākumi, kas sniegtu daudz tiešāku atbalstu tieši šo sektoru uzņēmumiem, kuru darbība līdz ar valdības pieņemtajiem Covid-19 ierobežošanas pasākumiem ir faktiski apturēta,” pēc tikšanās uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Sākoties pandēmijai, valsts piedāvā dīkstāves pabalstus krīzes skartajiem uzņēmumiem, tai skaitā tūrisma nozares darbiniekiem. Līdz maija vidum dīkstāves  pabalstus šajā nozarē saņēmuši 1318 uzņēmumu 22 374 pabalsti jeb 13 795 darbinieki par kopējo summu vairāk kā 8 milj. EUR, kas ir 37% no kopējās dīkstāves pabalstos izmaksātās summas. Tāpat tūrisma nozares uzņēmumi ir saņēmuši  5 milj. EUR atbalstu finanšu instrumentu veidā no ALTUM.

“Šodienas sanāksmē ar uzņēmējiem vienojāmies, ka pats galvenais ir atjaunot tūrismu plūsmu, nekāds atbalsts nevarēs aizvietot klientus viesu namos, restorānos un citos tūrisma objektos. Papildus uzņēmēji skaidri norādīja, ka viņiem nepieciešami atbalsta instrumenti apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai un profesionālāko darbinieku noturēšanai, vienlaikus uzsverot, ka daļa nozares darbinieki jau darbu zaudējuši. Taču tik pat svarīgs atbalsts nozarei būtu vēl atsevišķu Covid-19 ierobežojumu atcelšana vai mīkstināšana, kas ļautu nozares komersantiem atsākt komercdarbību. Nozares komersanti ir gatavi ievērot visas noteiktās drošības prasības, lai nodrošinātu drošu ceļotāju apkalpošanu gan izmitināšanā, gan ēdināšanā, gan tūrisma objektos,” norāda ministrs.

Ekonomikas ministrs šodien tūrisma nozares pārstāvjiem prezentēja stratēģiju tūrisma nozarei, piedāvājot atbalsta instrumentus:

  • krīzes pārvarēšanai, kas ietver dīkstāves pabalstus krīzē skartajiem uzņēmumiem, gan repatriācijas izdevumu segšanu tūrisma operatoriem, gan vaučeru sistēmas ieviešanu;
  • darbības atjaunošanai, kas ietver pasākumus gan pakāpeniskai ierobežojumu atcelšanai un pārrobežu kustības atjaunošanai, gan vadlīniju izstrādi drošas ceļotāju apkalpošanas nodrošināšanai;
  • nozares tālākās izaugsmes sekmēšanai ar dažādām vietējā un starptautiskā tirgus aktivitātēm, investīcijām attīstībā un samazinātās PVN likmes iespējamo ieviešanu.

Ministrijas piedāvātie risinājumi aptver gan ēdināšanas, tūristu mītņu, tūrisma operatoru un aģentu sektoru, gan horizontālus atbalsta pasākumus daudzveidīgajiem visas nozares uzņēmumiem un saimnieciskās darbības veicējiem. Īstenojot šos atbalsta pasākumus, Ekonomikas ministrija saredz iespējas kopīgi ar nozares uzņēmējiem pārvarēt krīzes radītos izaicinājumus. 

Tikšanās laikā puses vienojās turpināt diskusijas par efektīvāko atbalsta instrumentu izstrādi un ieviešanu ekonomikas ministra vadītajā Ekonomikas attīstības grupā, paralēli turpinot sarunas gan par ierobežojumu mīkstināšanu vai atcelšanu, gan vadlīniju drošai viesu apkalpošanai saskaņošanu ar Veselības ministriju.

Atgādinām, ka jau līdz šim panākta konceptuāla vienošanās par vairākiem atbalsta pasākumiem:

  • izmaksu segšanai 788 334,85 EUR apmērā tiem komersantiem, kas godprātīgi veica repatriācijas reisus, atgriežot Latvijā izceļojošos tūristus pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās;
  • līdzsvarotas vaučeru sistēmas ieviešanu tūrisma operatoru un aģentūru komplekso tūrisma pakalpojumu situācijas risināšanai,
  • aktīvas diskusijas notikušas par samazinātas pievienotās vērtības nodokļa likmes 5% apmērā piemērošanu ēdināšanas un tūristu mītņu sektoriem, vienojoties, ka šis atbalsta veids tiks vērtēts jaunās nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā.

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra jau īsteno vairākus pasākumus vietējā tūrisma attīstībai, tostarp sākta kampaņa Atklāj Latviju no jauna, lai tuvojošās sezonas ietvaros īpašu atbalstu saņemtu vietējā tūrisma uzņēmumi un stimulētu vietējo pieprasījumu; kā arī gatavojas jaunu ārvalstu tūristu piesaistei pēc Covid-19 krīzes, sniedzot atbalstu īpaši darījumu tūrisma attīstībai.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas, Latvijas Aģentu un operatoru asociācijas, Latvijas Restorānu biedrības, Latvijas Kongresu biroja, asociācijas “Lauku Ceļotājs”, Latvijas tūrisma informācijas organizāciju asociācija Lattūrinfo, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Ekonomikas ministrijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI