DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

LVM dabas parkā Tērvetē atklās Baltijā lielāko tīklu parku un Tērvetes Tarzāna parku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 23. maijā, pulksten 11.30 AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dabas parka Tērvetē jaunajā daļā “Kurbada zeme” atklās Tērvetes Tarzāna parku un Tērvetes tīklu parku.

Tērvetes Tarzāna parks piemērots visām vecuma grupām un fiziskās sagatavotības līmeņiem ar kokos izveidotām 8 šķēršļu trasēm, kurās būs vairāk nekā 100 dažādu šķēršļu. Trases izvietotas no 1 līdz 10 metru augstumā virs zemes.

Blakus Tērvetes Tarzānam interesenti atradīs lielāko tīklu parku Baltijā – Tērvetes tīklu parku. Tīklu parka trases veidotas kokos aptuveni 6 metru augstumā, un tajās var baudīt aizraujošas pastaigas ­– divu līmeņu labirintu, batutus, bumbu laukumus, tīklu torni, un namiņus kokos augstu virs zemes. 

“LVM dabas parks Tērvetē aug ik gadu, uzturot esošo infrastruktūru un attīstot jaunus objektus, lai popularizētu aktīvo un vides izziņas atpūtu dabā. Mums ir liels prieks par katru iedzīvotāju, kurš, rūpējoties par kvalitatīvu un veselīgu brīvā laika pavadīšanu, izvēlas doties atpūsties dabā. Divkāršs prieks ir par ģimenēm, kas arī savus mazuļus radina uzturēties svaigā gaisā, vedot meža takās. Šobrīd, vairāk domājot par drošību, atbildību un cilvēciskām vērtībām, aicinām ticēt pasakas burvībai, priekam un piedzīvojumam, lai izstaigātu pasaku meža takas, kā arī paceļoties augstāk par zemi, droši un bezrūpīgi dotos pastaigā starp staltajām priedēm,” aicina LVM dabas parka Tērvetē Informācijas centra vadītāja Lilita Kauste.

Pagājušā gada maijā LVM dabas parka Tērvetē jaunajā tematiskajā daļā “Kurbada zeme”, iepretim parka autostāvvietai, atklāts Tērvetes velo parks – teju 3 kilometru garumā pa mainīgo, dažādo meža vidi izbūvēta un labiekārtota velosipēdu piedzīvojuma taka. Takas izbūvē izmantotas reljefa priekšrocības, izveidoti līkumi, pagriezieni, daudzveidīgi pacēlumi – tramplīni, virāžas, laipas un tilti. Velo trasē izvietoti desmit izglītojoši stendi, kas atspoguļo informāciju par meža dzīvi, tā kopšanu un attīstību. Velo taka ir brīvi pieejama gan Tērvetes iedzīvotājiem, gan viesiem.

“LVM dabas parks Tērvetē ir ne tikai teritorijas ziņā plašākā atpūtas vieta Ziemeļeiropas daļā, bet mežs ar savu īpašo stāstu vairāk nekā 60 gadu garumā. Velo piedzīvojumu parks Tērvetē atvēra jaunu lappusi LVM dabas parka Tērvetē attīstībā – pamazām tiek veidots jauns aktīvās atpūtas parks ar pievienoto vides izglītības vērtību. Sprīdīša pasaulei ar siltajām bērnības atmiņām, stāstiem un spēlēm pievienojas Kurbada zeme – ar sportiskām aktivitātēm, meža izziņu un piedzīvojumu,” teic LVM dabas parka Tērvetē Informācijas centra vadītāja.

Iespēja atpūsties ārkārtas situācijas laikā

LVM dabas parka Tērvetē pastaigu takas ir atvērtas apmeklētājiem, tās izstaigājamas 35 km garumā un teju 400 ha platībā. Bet, rūpējoties par apmeklētāju drošību, ir ieviesti daži ierobežojumi ārkārtas situācijas laikā:

  • rūķu pilsētas Čiekures namiņi un Koka skatu tornis ir slēgts,
  • parkā šobrīd nav sastopami pasaku tēli, kā arī brauciens ar Pasaku bānīti nav pieejams. Aicinām izvēlēties nesteidzīgu pastaigu dabā klusākās takās un ievērot drošu distanci no citiem meža draugiem.

Pastaigu cienītāji un ainavu baudītāji novērtēs parka vecāko un saulaināko daļu – Iršu dārzu jeb Saules noskaņu parku. Tieši šeit veidotas pirmās pastaigu takas jau 1958. gadā. Šeit labi redzami Tērvetes upītes loki un Zemgales līdzenumam neraksturīgais reljefs, pakalni un lejas. Šajā parka daļā izstaigājami gari trepju un posmi, kā arī te izvietoti vairāki soliņi, nesteidzīgai atpūtai mežā.

Šobrīd īpašu atdzimšanu un paplašināšanos piedzīvo LVM dabas parka Tērvetē tematiskā daļa – Rūķīšu mežs, kuru veido Rūķu ciems un pilsēta Čiekure. Rūķu ciemā spodrinātas esošās sētas un atjaunota Dzirnavu sēta. Savukārt pilsētā – krāsainajām, tematiskajām ēkām, pievienojušies jauni kvartāli. Šobrīd te var aplūkot jau vairāk nekā 40 koka namiņus. Lai gan namiņi Rūķu ciemā un pilsētā ir slēgti, apmeklētāji var izstaigāt sētas un takas, izpētīt ielas un laukumus.

Savukārt tālu gabalu staigātājiem un dabas izzinātājiem interesanta būs Zaļā klase. Te var izstaigāt Meža draugu un nedraugu taku, iepazīt mežā mītošos putnus un kukaiņus. Izzināt Dzīvnieku taku, kur izpētīt informāciju par dažādajiem Latvijas mežu iemītniekiem, to pēdām un dzīves veidu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI