DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

IDB: īpašu uzmanību pievērsīsim kriminālprocesu izmeklēšanas termiņa turpmākai saīsināšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs (IDB) ir izstrādājis jaunu darbības stratēģiju laika posmam no 2020. gada līdz 2022. gadam, kurā ir definētas trīs būtiskākās stratēģiskās prioritātes – rezultatīva noziedzīgo nodarījumu atklāšana, izmeklēšana un novēršana, motivēts un zinošs personāls, kā arī efektīvi iekšējie procesi. Jaunizstrādātajā Iekšējās drošības biroja darbības stratēģijā 2020. - 2022. gadam īpašs uzsvars likts arī uz kriminālprocesa izmeklēšanas termiņa līdz kriminālprocesa pabeigšanai, to izbeidzot vai nododot kriminālvajāšanai, tālāku samazināšanu un arvien sarežģītāku kriminālprocesu efektīvu izmeklēšanu.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks stāsta: “Iekšējās drošības biroja darbības mērķis ir nodrošināt to, ka amatpersonas, kuras veic jebkādu pretlikumīgu rīcību, tādējādi graujot sabiedrības uzticēšanos valsts varas pārstāvjiem un kopējo sabiedrības drošību, tiek sauktas pie atbildības. Tādējādi, lai gan līdz šim IDB atklāto noziedzīgo nodarījumu un veikto pirmstiesas izmeklēšanu skaits ik gadu būtiski pieaug, un arī turpmākajā darbības stratēģijā plānota pieaugoša IDB atklāto un izmeklēto noziedzīgo nodarījumu skaita tendence, mūsu ilgtermiņa mērķis ir radīt situāciju, kurā valsts amatpersonu veikto noziedzīgo nodarījumu skaits sāks būtiski samazināties.”

“Iekšējās drošības birojs tika izveidots 2015. gada nogalē, un, uzņemoties tā vadību, viens no lielākajiem izaicinājumiem bija izveidot patiešām profesionālu un zinošu komandu, kā arī izstrādāt iekšējos procesus, kuri ļauj efektīvi atklāt un izmeklēt amatpersonu iespējamos noziedzīgos nodarījumus. Esmu gandarīts, ka šo gadu laikā mums ir izdevies izveidot profesionālu komandu, kura spēj veiksmīgi strādāt ar apjomīgām un sarežģītām izmeklēšanas lietām. Arī nākamajos gados plānojam turpināt attīstīt IDB personāla kopīgās kompetences,” uzsver Iekšējās drošības biroja priekšnieks V. Mūrnieks.

Iekšējās drošības biroja darbības stratēģijā 2020. - 2022. gadam paredzēts, ka atklāto noziedzīgo nodarījumu skaits ik gadu saglabāsies līdzvērtīgā apjomā, turklāt Iekšējās drošības biroja uzsāktie kriminālprocesi kļūst aizvien sarežģītāki, un izmeklēšanas pabeigšanai piesaistīto resursu apjoms palielinās. Tā, piemēram, ja 2018. gadā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīto 65 kriminālprocesu ietvaros reģistrēti 178 noziedzīgie nodarījumi, tad 2019. gadā kriminālvajāšanai nosūtīto 62 kriminālprocesu ietvaros reģistrēti 402 noziedzīgi nodarījumi.

Pateicoties IDB darbinieku kompetencei, ir izdevies sasniegt pozitīvu vērtējamu kriminālprocesu izmeklēšanas kvalitātes līmeni – 2019. gadā papildizmeklēšanai tika saņemti tikai 1,6% no kopējā IDB izmeklēto kriminālprocesu skaita, savukārt papildu pārbaudei tika saņemti tikai 8,5% no kopējā pārbaudei nosūtīto atteikumu materiālu skaita.

IDB darbības stratēģijā 2020. - 2022. gadam plānots arī ik gadu saņemt un izvērtēt aptuveni tūkstoti iesniegumu gan no privātpersonām, gan valsts institūcijām, kā arī vairāk nekā 200 uz uzticības tālruni saņemtos zvanus gadā.

Iekšējās drošības biroja darbības laikā jau ir izdevies būtiski saīsināt kriminālprocesa izmeklēšanai nepieciešamo laiku, un saskaņā ar IDB jauno darbības stratēģiju arī turpmāk būtiska uzmanība tiks pievērsta vidējā kriminālprocesa izmeklēšanas termiņa līdz kriminālprocesa pabeigšanai, izbeidzot vai nosūtot kriminālvajāšanas uzsākšanai, samazināšanai. Kopējais izmeklēto kriminālprocesu skaits pret pirmstiesas izmeklēšanu veicošo nodarbināto skaitu Iekšējās drošības birojā nākamajā periodā plānots vidēji 14,5 kriminālprocesu apjomā uz vienu pirmstiesas izmeklēšanu veicošo IDB darbinieku.

Iekšējās drošības biroja Stratēģija laika posmam no 2020. - 2022. gadam paredz pastāvīgi palielināt arī veikto paralēlās finanšu izmeklēšanu skaitu. Tādējādi, ja 2019. gadā tika veiktas 38 paralēlās finanšu izmeklēšanas, 2020. gadā plānots veikt 45, un turpmāk ik gadu – 50 paralēlās finanšu izmeklēšanas.

“Iekšējās drošības biroja vadība īpašu uzmanību pievērš arī iekšējo procesu pastāvīgai pilnveidošanai, nodrošinot procesu caurskatāmību un secīgumu, maksimāli veicinot sadarbību savstarpēji saistītu procesu vadībā. Tieši kompetenta un motivēta darbinieku komanda, kā arī sakārtoti procesi un attīstīta sadarbība dod iespēju IDB atklāt un izmeklēt arvien sarežģītākus noziedzīgos nodarījumus, un ieguvēja ir visa sabiedrība,” uzsver Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.

Iekšējās drošības biroja darbības stratēģiju 2020. - 2022. gadam  šā gada 12. maijā ir apstiprinājis arī Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Iekšējās drošības biroja darbības stratēģija 2020. - 2022. gadam ir vidēja termiņa iestādes vadības dokuments, kas nosaka iestādes stratēģiskās prioritātes, darbības virzienus un sasniedzamos mērķus turpmākajiem trīs gadiem. Stratēģija ietver Iekšējās drošības biroja kompetencē esošās jomas un izvirza tajās sasniedzamos rezultātus.

Stratēģijas izstrādē ņemti vērā Iekšējās drošības birojam saistošie Iekšlietu ministrijas darbības stratēģijas 2020. - 2022. gadam izstrādes principi, Iekšlietu nozares Stratēģijas mērķu kartē iekļautā vīzija, misija un vērtības: taisnīgums, sadarbība, profesionalitāte, godprātība un uzticamība; kā arī Valsts pārvaldes reformu plānā 2020 definētās prioritātes: veicināt ekonomiju, efektivitāti un lietderību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI