DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM kokaudzētavās sadīguši pirmie 16 miljoni meža stādu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LVM publicitātes foto

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās pavasara darbi rit pilnā sparā. Siltumnīcās jau sadīguši vairāk nekā 16 miljoni kvalitatīvo meža stādu. Turpinās darbs pie jaunu meža stādu sēšanas, stādīšanas āra laukos, no kurienes pēc viena līdz diviem gadiem tie nonāk pie klientiem Latvijā un ārvalstīs.

Iesētās kasetes no sēšanas līnijām tiek pārvestas uz 25 m x 100 m lielām siltumnīcām, kur sēklas uzdīgst, un sējeņi pēc tam tiek izvesti āra poligonos, lai turpinātu augt un iepazītu Latvijas klimatu. Tikmēr siltumnīcas jau atkal tiek piepildītas ar nākamās aprites sējumiem.

Vienā siltumnīcā ietilpst 1 miljons ietvarstādu vai 2 miljoni sīkkonteineru, no kuriem tālāk tiek izaudzēti kailsakņu stādi ar uzlaboto sakņu sistēmu.

2020. gada sezonā LVM kokaudzētavās galvenokārt tiek izmantotas meža koku sēklu plantācijās iegūtās sēklas, kas dod iespēju meža īpašniekiem palielināt nākotnes meža vērtību par 25 līdz 30 %. Sēklu kategorija ir “uzlabots” un “pārāks”. Tomēr augstvērtīgam nākotnes mežam ar kvalitatīviem stādiem vien nepietiek, meža īpašniekam jānodrošina atbilstoši apstākļi koku augšanai un nepieciešamā kopšana.

Šogad “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas plāno pārdot 53,3 miljonus meža stādu, no kuriem 29,1 miljonu stādu izmantos LVM apsaimniekoto platību atjaunošanai, bet 11,1 miljonu plānots novirzīt Latvijas privāto mežu īpašniekiem, savukārt 13 miljonus – eksportēt.

LVM aicina visus meža īpašniekus par mežu atjaunošanu domāt savlaicīgi – izvēloties un pasūtot meža stādus -, jo stādu audzēšana, kas vidēji ilgst no 1,5 līdz 2 gadiem, ir jāplāno ne tikai apjomos, bet arī pa sugām un reģionālajām izcelsmēm! Ik gadu LVM atjauno tūkstošiem meža platību, ikviena nocirstā koka vietā iestādot divus jaunus. Veselīgs un augošs mežs spēj nodrošināt lielāku ogļskābās gāzes piesaisti un skābekļa ražošanu. Tāpēc visa gada garumā norit aktīva meža apsaimniekošana.

AS “Latvijas valsts meži” mājaslapā ievietotais “Koku skaitītājs” ļauj sekot iestādīto koku skaitam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI