DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Jaunākā JURISTA VĀRDA tēma - Satversmes dzīvotspēja un efektvitāte ārkārtas situācijas laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunākais “Jurista Vārda” laidiens veltīts diviem nozīmīgiem notikumiem Latvijas valsts un, konkrēti, Latvijas parlamentārisma vēsturē. Šajā numurā Valsts prezidents un tieslietu un politikas lietpratēji dalās savā redzējumā par Satversmes rīcībspēju ārkārtējās situācijas apstākļos.

Žurnāla “Jurista Vārds” 2020. gada 5. maija laidiens elektroniski pieejams šeit: https://juristavards.lv/zurnals.php?laidiens_id=12255. 

1920. gada 1. maijā uz pirmo sēdi sanāca pirmā visas Latvijas tautas demokrātiski vēlētā institūcija – Satversmes sapulce, savukārt 1990. gada 4. maijā okupācijas apstākļos ievēlētā padomju šķietamā parlamentārisma institūcija – Augstākā padome – spēja pieņemt vēsturisko Neatkarības deklarāciju, kas kļuva par būtisku pagriezienu ceļā uz Latvijas valsts neatkarības atjaunošanu.

Valsts svētku noskaņai tematiskajā laidienā publicēti attēli no abiem vēsturiskajiem notikumiem, bet ārlietu ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris sagatavojis plašu publikāciju par tiesībnieku, politiķi un diplomātu Miķeli Valteru – acīmredzot pašu pirmo latviešu sabiedrisko darbinieku, kurš publiski izvirzīja domu par neatkarīgu Latviju, vienu no valsts dibinātājiem, Pagaidu valdības locekli un diplomātu.

Ārkārtējās situācijas ietekmēts ir arī pārējais žurnāla saturs. Svinot Satversmes sapulces simtgadi, ir pamatots iemesls aplūkot tās galveno veikumu – mūsu valsts konstitūciju. Bet, ņemot vērā pašreizējo situāciju, šoreiz žurnālā var meklēt atbildi uz jautājumu, vai un cik efektīvi Satversme spēj darboties krīzes apstākļos. Žurnāla lappusēs Valsts prezidenta Egila Levita redzējums par Satversmi ārkārtas apstākļos.

Žurnālā arī lasiet Satversmes tiesas priekšsēdētājas Inetas Ziemeles, Saeimas priekšsēdētājas biedres Ineses Lībiņas-Egneres, tieslietu ministra Jāņa Bordāna, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieces Lailas Medinas un citu tieslietu un politikas lietpratēju viedokļus par Satversmes spēju risināt arī šāda mēroga problēmas.

Redakcija sveic žurnāla lasītājus valstij nozīmīgajos svētkos un vēl visiem tādu pašu izturību kā mūsu Satversmei, kas spējusi pielāgoties un iziet cauri tik daudziem pārbaudījumiem!

Turpinot ieviesto tradīciju, arī šajā numurā "Jurista Vārda" redakcija piedāvā brīvpieejas publikācijas. Šoreiz - Valsts prezidenta Egila Levita viedoklis "Satversme ārkārtas apstākļos" un žurnāla "Jurista Vārds" galvenās redaktores Dinas Gailītes veidotā aptauja tieslietu un politikas lietpratējiem "Satversmes dzīvotspēja un efektvitāte ārkārtas situācijas laikā".

●       Atgādinām, ka žurnāla “Jurista Vārds” publikācijas saistībā ar pandēmiju šajos ārkārtas apstākļos ir pieejamas  bez maksas portālā juristavards.lv – sadaļā “Cīņa ar pandēmiju: tiesiskie aspekti”

(!) “Jurista Vārda” saturu veido oriģināldarbi, kurus sargā autortiesības. Jebkāda žurnālā, tostarp žurnāla elektroniskajā versijā juristavards.lv, publicēto rakstu (tai skaitā brīvpieejai atvērto publikāciju) pārpublicēšana pieļaujama tikai ar redakcijas rakstveida atļauju. Citēšanas gadījumā atsauce uz “Jurista Vārdu” ir obligāta, vienlaikus norādot arī pirmpublikācijas vietu un laiku.

Par “Jurista Vārdu”

Nedēļas žurnāls „Jurista Vārds” ir lielākais periodiskais, specializētais, tieslietām veltītais izdevums Latvijā. Tas šobrīd ir nozīmīgākais Latvijas juristu neklātienes domu apmaiņas forums un profesionālās tālākizglītības instruments, kā arī būtiskākais informācijas avots par norisēm tieslietās. “Jurista Vārds” ir daļa no oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI