DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ES tirdzniecības ministri spriež par sejas aizsargmasku eksporta ierobežojumu pagarināšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 16. aprīlī norisinājās neformālā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos videokonference, kurā Latviju pārstāvēja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Sanāksmes dalībnieki pārrunāja Covid-19 vīrusa izplatības radīto ietekmi starptautiskajai tirdzniecībai un diskutēja par nepieciešamo rīcību tirdzniecības plūsmu saglabāšanai.

Covid-19 pandēmija papildus tās ietekmei uz sabiedrības veselību ir radījusi arī globālu satricinājumu pasaules ekonomikā un tirdzniecībā, īpaši – piegādes ķēžu darbībā. Visspilgtākais piemērs tam ir traucējumi vitāli svarīgo medicīnisko materiālu un individuālās aizsardzības līdzekļu piegādēm.

“Kā ikviens, arī Latvija saskaras ar sarežģījumiem preču piegādēs un ekonomikas lejupslīdes radīto negatīvu ietekmi Covid-19 tieši un pastarpināti skartajās nozarēs,” uzrunājot kolēģus, informēja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Parlamentārā sekretāre norādīja, ka pandēmija ir skaidri parādījusi mūsu ievainojamību starptautisko piegāžu ķēžu kontekstā. Latvijas vārdā tika pausts atbalsts priekšlikumam par 30 dienām pagarināt eksporta atļauju sistēmu jeb eksporta ierobežojumus individuālās aizsardzības līdzekļu eksportam uz trešajām valstīm, lai nepieļautu pirmās nepieciešamības preču deficītu.

Turpinot diskusiju, parlamentārā sekretāre atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvas nepiemērot ievedmuitas un pievienotās vērtības nodokli medicīniskā aprīkojuma importam no trešajām valstīm.

Sanāksmes laikā tika diskutēts arī par ārvalstu tiešo investīciju skrīninga mehānisma darbību krīzes apstākļos un ES dalībvalstu sadarbības iespējām investīciju lietu izskatīšanā. Parlamentārā sekretāre atzinīgi novērtēja  EK sagatavotās vadlīnijas, kas paredz nodrošināt stingru ES mēroga pieeju ārvalstu investīciju pārbaudēs un aizsargāt ES kritiski svarīgos resursus un tehnoloģijas Covid-19 radītās krīzes apstākļos.

Lai arī nākotnē mazinātu piegāžu riskus ārkārtas situācijās, parlamentārā sekretāre paralēli īstermiņa pasākumu īstenošanai aicināja meklēt ilgtermiņa risinājumus, norādot uz nepieciešamību stiprināt ES rūpniecības kapacitāti un nodrošināt vienmērīgu Vienotā tirgus darbību. Parlamentārā sekretāre akcentēja: “Šobrīd ir ļoti svarīgi spēt nodrošināt preču brīvu kustību pār ES iekšējām robežām. Mums jāspēj stiprināt ES Vienotais tirgus, tas ir izšķiroši nozīmīgs tagad un būs izšķirošs arī pēc šīs krīzes.”

Ārējai tirdzniecībai svarīgo ilgtermiņa risinājumu kontekstā Zanda Kalniņa-Lukaševica īpaši uzsvēra trīs prioritātes:

  • apņēmīgi strādāt pie ES importa un eksporta tirgu diversifikācijas, slēdzot arvien jaunus brīvās  tirdzniecības nolīgumus;
  • stiprināt digitālo ekonomiku, turpinot attīstot ES un starptautisko likumdošanu;
  • šādos ārkārtas apstākļos Komisijai pievērst vēl nopietnāku uzmanību starptautiskās tirdzniecības noteikumu ievērošanai no ES tirdzniecības partneru puses, kā arī turpināt darbu pie Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) stiprināšanas.

Diskusiju noslēgumā parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka jau tagad jāapsver turpmākā rīcība ekonomikas atveseļošanai, akcentējot nepieciešamību arī pašreizējā situācijā cīnīties pret protekcionisma tendencēm, kā arī atgādinot par tādiem pastāvošajiem izaicinājumiem kā ES tirdzniecības attiecības ar ASV un Apvienoto Karalisti, PTO stiprināšana un vienlīdzīgas konkurences apstākļu uzlabošana tirdzniecībā ar Ķīnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI