DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Februārī eksports pieauga par 9,5 procentiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, februārī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 9,5%. Savukārt preču imports pieauga mērenāk – par 2,2%. Līdz ar to, ir samazinājies arī tirdzniecības deficīts.

LATVIJAS ĀRĒJĀ TIRDZNIECĪBA

Eksporta pieaugumu februārī būtiski ietekmēja elektroierīču un iekārtu eksporta vērtības palielinājums. Pieauga arī mehānismu un ierīču, mēbeļu, dārzeņu un plastmasas izstrādājumu eksports. Savukārt februārī samazinājās koksnes un tās izstrādājumu, farmācijas produktu, naftas pārstrādes produktu un eļļas augu sēklu eksporta vērtība.

2020.gada februārī preču eksporta vērtība uz ES valstīm[1] pieauga par 5,7%. Eksports būtiski pieauga uz Lietuvu (transportlīdzekļi, elektroierīces), Igauniju (koksne) un Dāniju (mehānismi, koksne), savukārt samazinājās uz Vāciju (graudaugi, koksne).

Būtiski pieauga eksports uz NVS valstīm – par 16,7%, tai skaitā par 13,6% uz Krieviju (elektroierīces, apģērbs, papīra izstrādājumi). Pieauga eksports arī uz Ukrainu (dzērieni, elektroierīces) un Baltkrieviju (optiskās ierīces), bet samazinājās uz Kazahstānu (dzērieni).

Februārī ievērojami pieauga eksports uz pārējām valstīm – par 19,5%. Pieauga eksports uz Nigēriju (graudaugi), Ēģipti (dārzeņi) un Turciju (dzelzs un tērauds), bet samazinājās uz Apvienoto Karalisti (koksne) un Bahreinu (graudaugi).

Preču importa pieaugumu februārī veicināja mehānismu, elektroierīču un iekārtu, kā arī ķīmiskās rūpniecības preču un augu valsts produktu importa vērtības palielinājums. Savukārt samazinājās minerālo produktu un satiksmes līdzekļu imports.

Gada divos mēnešos eksports bija par 8,4% lielāks nekā pirms gada, bet imports pieauga par 1,8 %.

Eksporta turpmāka attīstība, līdzīgi kā kopējās ekonomikas perspektīvas pašreizējā laikā ir ļoti neskaidras. Koronavīrusa epidēmija būtiski ietekmē pasaules un Latvijas ekonomikas, bet ietekmes amplitūda joprojām ir neskaidra. Tuvākajos mēnešos eksportu negatīvi ietekmēs straujš ārēja pieprasījuma samazinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI