DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pēdējā gada laikā ievērojami audzis velosipēdu zādzību skaits

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Laikapstākļi paliek arvien patīkamāki – laiks kļūst siltāks un saulaināks, līdz ar to, iedzīvotāji kā vienu no pārvietošanās veidiem biežāk sāk izmantot velosipēdu. Taču ikvienam ir jāatceras, ka velosezonai kļūstot arvien aktīvākajai, aktīvāki paliek arī velosipēdu zagļi, kuri nolūko kāroto divriteni un izmanto iespēju noskatīto braucamrīku nozagt. Valsts policija atgādina iedzīvotājiem būt piesardzīgiem un rūpīgi padomāt par sava velosipēda drošību, lai nenāktos saskarties ar nepatīkamām emocijām, paliekot bez sava braucamrīka.

Pēdējos gados Latvijā piedzīvotas salīdzinoši siltas ziemas. Tādēļ kā vienu no pārvietošanās iespējām iedzīvotāji arvien biežāk izmanto braukšanu ar velosipēdiem, kas savukārt veicinājis zagļu aktivitāti un velosipēdu zādzību skaita pieaugumu. Salīdzinot gadu pirmo trīs mēnešu statistiku, secināms, ka pēdējos trīs gados ir pakāpeniski audzis velosipēdu zādzību skaits.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Valsts policija ir reģistrējusi 234 velosipēdu zādzības, pagājušā gada pirmajos trīs mēnešos – 159.  Savukārt 2018. gadā tajā pašā laika posmā reģistrētas 154 velozādzības. Salīdzinot pēdējo trīs gadu statistiku nākas secināt, ka ar katru gadu velosipēdu zādzību skaits aug, jo īpaši šogad, tādēļ ikvienam velosipēda īpašniekam ļoti rūpīgi jāpiedomā pie tā, kā parūpēties par sava velosipēda drošību.

Policijas pieredze liecina, ka ik gadu visbiežāk velosipēdi tiek nozagti no iekštelpām. Proti, kad tie ir atstāti uz balkoniem, koplietojamās vai kāpņu telpās un nav pieslēgti. Vai arī ir pieslēgti, taču ar nekvalitatīviem  drošības saslēgiem. Jāuzsver, ka šādos gadījumos zaglim pietiek vien ar dažām sekundēm, lai pārkniebtu drošības trosi un dotos prom ar iegūto braucamrīku, neradot apkārtējos cilvēkos nekādas aizdomas.

Tādēļ Valsts policija aicina izmantot tikai kvalitatīvus un drošus saslēgus, piemēram, U-veida metāliskās slēdzenes, kas ir masīvas, grūti uzlaužamas un kuras ir sarežģīti pārkniebt vai pārzāģēt. Šādu saslēgu izmantošana apgrūtina velozagļa darbu, tādējādi ļaujot pamanīt zādzības mēģinājumu apkārtējiem iedzīvotājiem un ziņot par to policijai.

Tāpat, atstājot savu velosipēdu velonovietnēs, ir jāpārliecinās par velonovietnes statīva drošību un to, vai pie tā ir iespējams pieslēgt riteni ar rāmi. Tomēr, ja nav iespējas velosipēdu novietot velonovietnē, likumsargi aicina to pieslēgt pēc iespējas tuvāk videonovērošanas kamerām. Tad zādzības gadījumā policijai būs iespēja iegūt videonovērošanas kameru ierakstus, kas palīdzēs atrast iespējamo garnadzi.

Galvenie priekšnoteikumi, kā Tu pats vari parūpēties par sava velosipēda drošību:

  • reģistrē – ja to nozags, velosipēdu būs vieglāk atrast,
  • pieslēdz – mazu, vieglu un lētu saslēgu var ātri salauzt, tādēļ iegādājies drošu un izturīgu saslēgu,
  • pieslēdz pareizi – meklē vietas, kur velosipēdu var pieslēgt visdrošāk – saslēdzot riteni kopā ar rāmi,
  • pieslēdz arī iekštelpās – glabājot velosipēdu kāpņutelpā vai uz balkona, velosipēds vienmēr ir jāpieslēdz,
  • ja Tavs velosipēds ir nozagts, zvani policijai pa tālruņa numuru 110.

Valsts policija iesaka - pērkot jaunu velosipēdu, reģistrējiet to CSDD, kas var būtiski atvieglot policijas darbu, lai atdotu velosipēdu tā likumīgajam īpašniekam. Par velosipēda reģistrācijas iespējām var uzzināt CSDD mājaslapā https://www.csdd.lv/velosipedu-registracija/velosipeda-registracija-e-csdd-vai-mobilaja-aplikacija. Ja velosipēds ir ticis nozagts, jāreģistrē atzīme CSDD un jāraksta iesniegums VP, ko var izdarīt jebkurā VP iecirknī vai izmantojot portālu https://www.latvija.lv/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI