DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ES ārlietu attīstības padome vienojas par kopēju Eiropas atbalstu partnervalstīm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 8.aprīlī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes videokonferencē. Sanāksmē ES dalībvalstis vienojās par kopēju Eiropas Savienības atbalstu partnervalstīm cīņā pret COVID-19 izraisīto krīzi.

Krīze ir ievērojams izaicinājums ES partnervalstu veselības sistēmām un sociāli ekonomiskajai situācijai, radot arvien jaunus veselības, drošības un stabilitātes riskus. Globāla krīze pieprasa globālus risinājumus gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Tādējādi padome diskutēja par kopīgu Eiropas pieeju, lai atbalstītu ES partnerus cīņā pret  COVID-19 pandēmiju un tās sekām, kā arī paustu solidaritāti, kas sakņojas Eiropas vērtībās un ir īpaši nozīmīga krīzes apstākļos.

Z.Kalniņa-Lukaševica, uzrunājot ministrus, norādīja, ka: “Latvija, kā daļa no vienotās Eiropas komandas, pārorientēs savu  atbalstu ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm tām jomām, kur atbalsts nepieciešams nekavējoties. Ikviena krīze, arī smaga, sniedz jaunas iespējas. Jaunajos apstākļos īpaši aicināsim stiprināt inovatīvus attālinātos e-risinājumus, kurus izstrādājis nevalstiskais un privātais sektors, tostarp sadarbībā ar valsts institūcijām. Partnervalstīs jāveicina arī  kopienu brīvprātīgo iniciatīvu veidošana. Redzam veiksmīgus piemērus Latvijā un citās ES valstīs, kas var kalpot kā ierosme risinājumiem, lai sniegtu atbalstu neaizsargātākajai sabiedrības daļai krīzes laikā arī mūsu partnervalstīs.”

Sanāksmē dalībvalstis uzsvēra arī daudzpusējās sadarbības, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un G20 izšķirošo lomu, lai risinātu pandēmijas radītos izaicinājumus.

Eiropas Komisija paziņoja, ka pārorientēs 15.6 miljardus eiro ārējai darbībai paredzēto finanšu resursu, lai nodrošinātu partneriem šobrīd nepieciešamo atbalstu. Vienotās Eiropas komandas (Team Europe) – ES un tās dalībvalstu, kā arī Eiropas attīstības banku atbalsts kopsummā pārsniegs 20 miljardus eiro. Vienotais atbalsta pasākumu kopums ietvers attīstības sadarbības aktivitātes, humāno palīdzību un atbalstu daudzpusējo organizāciju darbam partnervalstīs uz vietas.

ES un dalībvalstu prioritātes cīņā pret vīrusu ir aizsargāt cilvēkus, glābt dzīvības un risināt ekonomiskos izaicinājumus. Tādējādi kopīgs Eiropas atbalsts nekavējoties tiks sniegts ES partnervalstu veselības, sociālajām un ekonomiskajām vajadzībām. Piemēram, ES Austrumu partnerības valstu veselības sektora tūlītējam atbalstam iecerēts novirzīt vairāk, kā 30 miljonus eiro. Tas jau ļāvis ES piegādāt nepieciešamo medicīnisko aprīkojumu neatliekamās medicīniskās palīdzības centram Doņeckas apgabalā, Ukrainā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI