DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ģirģens: VDD pandēmijas laikā pievērš īpasu uzmanību viltus ziņu monitorēšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš COVID-19 krīzes sākuma Valsts drošības dienests (VDD) strādā 24/7 režīmā, sniedzot nepieciešamo atbalstu Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) un Ārlietu ministrijai, kā arī, līdzīgi kā ikdienā, valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā VDD monitorē informatīvo telpu, lai varētu identificēt iespējamus apdraudējumus nacionālajai drošībai un dezinformācijas kampaņas. VDD redzeslokā regulāri nonāk dažādas viltus ziņas, kas saistītas ar COVID-19.  Ja šajās ziņās nav saskatāmi iespējami apdraudējumi nacionālajai drošībai, taču to iespaidā var tikt traucēta sabiedriskā kārtība un drošība, VDD informē par tām Valsts policiju.

“Šobrīd informatīvajā telpā atrodamas daudz viltus ziņas saistībā ar Covid-19 izcelsmi, ārstēšanu, saslimšanas gadījumiem un citiem faktoriem, un vēlos mierināt sabiedrību, ka šīs ziņas tiek monitorētas, un par rīcību saistībā ar tām lemj Valsts policija. Uzsveru, ka aktuālai un uzticamai informācijai lūdzu izmantot atbildīgo valsts iestāžu oficiālās mājaslapas,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Papildus tam, VDD, kā pārziņā ir Gaisa kuģu pasažieru datu reģistrs1, pēc SPKC pieprasījuma apkopo un izsniedz SPKC datus par konkrētu avioreisu pasažieriem, kuri varēja nonākt kontaktā ar inficētām personām, piemēram, pasažieru sēdvietas un kontaktinformāciju, kā arī citu informāciju, kas nepieciešama SPKC veiktajā epidemioloģiskajā izmeklēšanā. Līdz šim VDD  Pasažieru informācijas nodaļa ir apstrādājusi un izsniegusi SPKC datus par aptuveni 150 lidojumiem.

Savukārt Ārlietu ministrijai (ĀM) VDD sniedz atbalstu saistībā ar Latvijas iedzīvotāju repatriāciju, katru dienu apkopojot un nosūtot ĀM atsevišķu gaisa pārvadātāju evakuācijas lidojumu pasažieru datus (tikai vārdi un uzvārdi), lai ĀM varētu pārliecināties, ka visi Latvijas valstspiederīgie, kuri bija vērsušies ĀM pēc palīdzības, ir veiksmīgi nokļuvuši Latvijā.

1 Gaisa kuģu pasažieru datu reģistrs valsts informācijas sistēma, kurā tiek uzglabāti no gaisa

rvadātājiem, to rezervācijas sistēmu turētājiem un izlidošanas kontroles sistēmām saņemtie pasažieru dati.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI