DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. martā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

Panāk, ka iznīcināšanai novirzītās 9 tonnas spirta izmantos virsmu dezinfekcijai valsts vajadzībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sakarā ar dezinfekcijas līdzekļu deficītu valstī, Ministru kabinets šodien, 19. martā apstiprināja iekšlietu ministra Sanda Ģirģena ierosinājumu par Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) iznīcināšanai nodoto spirtu saturošo šķidrumu izmantošanu telpu un virsmu dezinfekcijai. Šķidrumiem tiek veikts pētījums, lai pārliecinātos par to nekaitīgumu veselībai, un tie tiks izmantoti automašīnu, īslaicīgo aizturēšanas izolatoru, galda, grīdu un citu virsmu dezinfekcijai. Šķidrumi, kas paliks pāri no iekšlietu resoriem tiks nododi arī citām Valsts un pašvaldību iestādēm, piemēram, slimnīcām. No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tika atbalstīta arī pudeļu iegāde spirta šķīduma pārliešanai, fasēšanai un loģistikai.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā pieejamo informāciju COVID-19 infekcijas ierosinātājs izplatās tieša kontakta ceļā ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Līdz ar to saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā norādīto ieteicams veikt telpu un virsmu dezinfekciju. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra ieteikumu virsmu apstrādi var veikt ar 70% spirta šķīdumu.

“Ņemot vērā sabiedrības pamatoto interesi iegādāties dezinfekcijas līdzekļus un pastiprināti dezinficēt telpas un virsmas, kur viņi uzturas, norādām, ka Iekšlietu ministrija un tās padotībā esošās iestādes saskaras ar problēmu, ka dezinfekcijas līdzekļi, lielā pieprasījuma pēc, vairs nav iegādājami vai arī tiek prasīta neadekvāti augsta cena no tirgotāju puses,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

NVA glabāšanā atrodas ar spēkā stājušos galīgo nolēmumu (kas neparedz minēto spirtu saturošu šķidrumu atdošanu vai vērtības atlīdzināšanu) kriminālprocesā vai administratīvo pārkāpumu lietā, iznīcināšanai nodotie spirtu saturošie šķidrumi (nolēmumos neparedzot). Šobrīd ir pieejamas ap 9 tonnām šķidrumu ar spirta koncentrāciju virs 90%, tātad var tikt izmantoti telpu un virsmu dezinfekcijai ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā. Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, faktisko neiespējamību iegādāties dezinfekcijas līdzekļus, kā rezultātā būtiski pieaug Covid-19 izplatības risks, pastāv pamats izdarīt grozījumus Ministru kabinets 2020. gada 12. marta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, atļaujot iekšlietu ministram lemt par Nodrošinājuma valsts aģentūrai iznīcināšanai nodotiem spirtu saturošiem šķidrumiem (spirta saturs virs 60%) izmantošanai telpu un virsmu dezinfekcijai atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra ieteikumiem, ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā.

“Atļaujot šādi rīkoties, tiktu samazināti valsts budžeta tēriņi, kas paredzēti dezinfekcijas līdzekļu iegādei un tos būtu iespējams novirzīt citām akūtām vajadzībām. Redzu, ka jau šobrīd Iekšlietu ministrijas padotībā esošās iestādes reģionos sakaras ar dezinfekcijas līdzekļu trūkumu. Iespēju robežās Iekšlietu ministrija sadarbosies ar citām Valsts un pašvaldību iestādēm un nodrošinās dezinfekcijas šķidrumus to telpu dezinfekcijai - krīzes situācijās jāizmanto visi resursi, īpaši, ja tie ļauj ekonomēt budžeta līdzekļus!” turpina ministrs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI