DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Izstādē “Skola 2020” varēs uzzināt par valsts aizsardzības mācību skolotājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

26. starptautiskajā izglītības izstādē “Skola 2020”, kas no 28. februāra līdz 1. martam norisināsies Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Jaunsardzes centrs un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija iepazīstinās ar jauno studiju programmu valsts aizsardzības mācības skolotājiem.

Lai valsts aizsardzības mācības pasniegšanai visās Latvijas skolās sagatavotu atbilstošas kvalifikācijas pedagogus, jau šoruden Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija plāno uzņemt pirmos studentus jaunā profesionālā bakalaura izglītības studiju programmā “Veselība, fiziskā aktivitāte un drošība”. Šo studiju laikā būs iespēja iegūs zināšanas gan pedagoģijā, gan militārajā jomā. Līdz ar to absolventi varēs strādāt gan par valsts aizsardzības mācības skolotājiem, gan sporta skolotājiem, gan arī būs tiesīgi darboties ar pirmsskolas vecuma bērniem bērnudārzos un interešu izglītības jomā. 

1. un 2. studiju gadā būs jāapgūst vispārizglītojošie skolotāja kvalifikācijas un informācijas tehnoloģiju studiju kursi, bet 3. un 4. studiju gadā notiks padziļinātāka specializācija tādās kvalifikācijās kā sporta un veselības skolotājs un valsts aizsardzības mācības skolotājs.

Kvalifikācija “valsts aizsardzības mācības skolotājs” piedāvās gan Latvijas, gan Eiropas kontekstā unikālu studiju saturu. Studiju programmā varēs apgūt militārās pamatprasmes, piemēram, ierindas, ieroču mācība un lauka kaujas iemaņas. Tāpat notiks  valsts aizsardzības mācības metodikas apguve, piemēram, skolotāja profesionālās kompetences attīstība valsts aizsardzības mācības mācīšanā vispārējās vidējās izglītības programmā.  Daļa studiju nodarbību paredzētas Nacionālo bruņoto spēku mācību vietās, tajā skaitā militārajos mācību poligonos.

Kvalifikācijā “sporta un veselības skolotājs” varēs apgūt veselības, drošības un fiziskās aktivitātes mācību jomu īstenošanai nepieciešamās zināšanas un prasmes. Sporta un veselības skolotāja profesionālās kompetences attīstība īstenosies arī apgūstot veselīga dzīvesveida, drošības un daudzveidīgu fizisko aktivitāšu metodiku, piemēram, āra un piedzīvojumu aktivitāšu, sporta spēļu, vienspēļu, slēpošanas, deju, vingrošanas, vieglatlētikas vingrinājumu un peldēšanas metodiku. Studiju laikā tiks apgūtas arī nometņu organizatora prasmes.

Tiek paredzēts, ka, lai nodrošinātu šo mācību priekšmetu visās Latvijas vidusskolās, 2024. gadā ir nepieciešami vairāk nekā 200 valsts aizsardzības mācības skolotāji, tādēļ tiek plānots valsts aizsardzības mācības skolotājus apzināt, uzrunājot arī militārā dienesta karavīrus ar pedagoģisko izglītību un esošos pedagogus.

Karavīrs, zemessargs vai rezerves karavīrs, kurš ir ieguvis augstāko izglītību un skolotāja kvalifikāciju, var kļūt par  valsts aizsardzības mācības skolotāju, stājoties darba tiesiskajās attiecībās ar Jaunsardzes centru.  Vēl papildus ir jāapgūst Aizsardzības ministrijas noteiktie kvalifikācijas kursi un Jaunsardzes centra organizētie kursi, kas ietver drošības noteikumus, lai vadītu nodarbības bērniem un pasniegtu apmācības ar mazkalibra ieroci.

Tāpat kļūt par valsts aizsardzības mācības skolotāju iespējams personai ar augstāko pedagoģisko izglītību vai skolotāja kvalifikāciju, tajā skaitā izglītības iestāžu skolotājiem, apgūstot Aizsardzības ministrijas noteiktos kvalifikācijas kursus, Jaunsardzes centra organizētos kursus un piedaloties militārās pamatapmācības, piemēram, brīvprātīgo rezerves karavīru vai zemessargu apmācību kursā.

Jau ziņots, ka, sākot ar 2024. gadu, visiem Latvijas vidusskolēniem būs jāapgūst jauns obligātais vispārizglītojošais mācību priekšmets “valsts aizsardzības mācība”, kas paredz jauniešu valstiskās un pilsoniskās apziņas stiprināšanu, patriotisko audzināšanu, saliedētības attīstīšanu, kā arī valsts aizsardzības prasmju apgūšanu.

2018. gadā tika uzsākts valsts aizsardzības mācības pilotprojekts 13 Latvijas skolās. Šobrīd minētais pilotprojekts norisinās 53 Latvijas skolās 10. klašu skolēniem, kā arī 13 skolās pilotprojekts turpinās 11. klašu skolēniem.

Papildu informāciju par studiju programmu valsts aizsardzības mācības skolotājiem varēs iegūt arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas atvērto durvju dienās 24. martā un 9. maijā plkst. 12.00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI