DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: FIRESPOL pasākumā diskutēja par aktuālo atjaunojamo energoresursu jomas finansēšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) starpreģionu sadarbības programmas Interreg Europe 2014.-2020. gadam projekta „Finanšu instrumenti atjaunojamās enerģijas izmantošanas veicināšanai” (FIRESPOL) ietvaros 18.-19.februārī organizēja starptautisku FIRESPOL partneru tikšanos. Projekta partnervalstu pārstāvji un pieaicinātie sociālie partneri tikšanās laikā diskutēja par aktuālāko atjaunojamo energoresursu jomā (AER), par finanšu piesaistes veidiem un turpmākajiem plāniem finanšu veicināšanā.

Pasākumu atklāja VARAM valsts sekretāra vietnieks attīstības instrumentu jautājumos Sandis Cakuls, uzsverot projektā gūtās pieredzes lietderību ne tikai AER nozares attīstības kontekstā, bet arī ņemot vērā finanšu instrumentu pieaugošo lomu turpmāko Eiropas Savienības (ES) ieguldījumu plānošanā pēc 2020. gada. AER ir plaši atzīta par svarīgu aspektu, lai sasniegtu klimata neitralitāti un pielāgotos klimata pārmaiņām.

Pasākuma pirmajā dienā, 18.februārī, notika FIRESPOL projekta vadības komitejas tikšanās, lai apspriestu projekta īstenošanas līdzšinējo progresu un aktualitātes, tai skaitā partnervalstu izstrādātos AER jomas veicināšanas un finanšu instrumentu piesaistes rīcības plānu projektus, iesniegtos projektu īstenošanas progresa ziņojumus un projektu īstenošanas uzraudzību un rezultātu komunikācijas jautājumus. Tāpat apspriestas turpmāk veicamo projekta aktivitāšu izpildes nosacījumi un termiņi, tai skaitā rīcības plānos veicamie labojumi, projekta īstenošanas pirmās fāzes – rīcības plānu sagatavošanas – noslēgšana šī gada maijā un starp reģioniem pārnesamās prakses potenciāls projekta otrajā fāzē – rīcības plāna ieviešanas un uzraudzības laikā.

Savukārt darba grupas sesijā partnervalstis prezentēja savus izstrādātos rīcības plānus, t.sk. tajos ietvertās darbības finanšu instrumentu piesaistei AER jomas attīstības veicināšanai, un kopā ar pārējiem darba grupas sesijas dalībniekiem diskutēja par iespējām pilnveidot izstrādātos rīcības plānus. Pēc prezentācijām notika diskusija par citu valstu izvēlēto darbību iespējamo pieredzes pārnesi uz citām partnervalstīm.

Pasākuma otrajā dienā, 19.februārī, pasākuma dalībnieki apmeklēja finanšu institūciju ALTUM, kur tiem bija iespēja uzzināt par ALTUM darbību kopumā, kā arī detalizētāk par ALTUM piedāvātajiem finanšu instrumentiem energoefektivitātes un AER jomā. Tāpat pasākuma dalībnieki apmeklēja AER jomas projektu – SIA “Getliņu EKO” un Ķeguma HES – īstenošanas vietas. SIA “Getliņu EKO” tika iegūta informācija par biogāzes izmantošanu, savukārt Ķeguma HES projekta partneri papildināja zināšanas par HES darbību Latvijā, un apmeklējuma laikā salīdzināja ar pieredzi partnervalstīs. 

Tuvojoties projekta pirmās fāzes noslēgumam, projekta partneri līdz 2020.gada maijam turpinās darbu pie savu valstu rīcības plānu izstrādes ar mērķi izstrādāt priekšlikumus finanšu instrumentu piesaistes veicināšanai AER jomai.

Kopš projekta sākuma 2018.gada 1.jūnijā partnervalstis ir organizējušas pieredzes apmaiņas pasākumus Spānijā, Polijā, Horvātijā, Īrijā un Vācijā.

Projekts FIRESPOL tiek īstenots no 2018. gada 1. jūnija līdz 2022. gada 31. maijam ar starpreģionu sadarbības programmas INTERREG EUROPE 2014.-2020. gadam atbalstu. Projekta FIRESPOL kopējais mērķis ir veicināt finansējuma piesaisti AER jomai. Projekta ietvaros tiks izvērtēti katra partnera labās prakses piemēri AER jomā, it sevišķi piesaistot privāto finansējumu un finanšu instrumentus.

Plašāka informācija par projektu ir pieejama VARAM tīmekļa vietnē: http://www.varam.gov.lv/lat/darbibas_veidi/reg_att/projekti/firespol/?doc=26309, kā arī projekta FIRESPOL tīmekļa vietnē: https://www.interregeurope.eu/firespol/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI