DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Nemiro: Latvijas un Vācijas ekonomiskā sadarbība kļūst arvien inovatīvāka un produktīvāka

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ekonomikas ministrija

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro šodien, 21. februārī tikās ar Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministru Pēteru Altmeieru (Peter Altmaier), lai pārrunātu divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas, kā arī galvenos sadarbības jautājumus Vācijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē ietvaros.

Latvijas un Vācijas sadarbība notiek aktīvi dažādos līmeņos un jomās, kļūstot arvien inovatīvākai un produktīvākai. To apliecina, piemēram, veiksmīgā Vācijas ražotāju sadarbība ar mūsu zinātniekiem, S-klases Mercedes automašīnu ražošanā izmantojot Latvijas zinātnieku izstrādātas tehnoloģijas,” tikšanās laikā pauda ekonomikas ministrs R.Nemiro.

Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministrs P.Altmeiers no savas puses atzina, ka Vācija ir informēta par Latvijas inovatīvajiem uzņēmumiem, it īpaši jaunuzņēmumiem un izstrādātajiem inovatīvajiem tulkošanas rīkiem, un uzsvēra, ka Vācija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību šajā jomā.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro tikšanās laikā uzsvēra, ka lai arī abu valstu sadarbība ir veiksmīga un aktīva, ir vēl liels potenciāls tirdzniecības apjomu palielināšanai un sadarbības paplašināšanai. Latvija ir ieinteresēta sekmēt divpusējo sadarbību ar Vāciju investīciju, automatizācijas un robotikas, IT, viedo un inovatīvo tehnoloģiju, jaunuzņēmumu, tūrisma, farmācijas, kokrūpniecības, enerģētikas u.c. jomās. Jau tagad Latvija ir gatava piedāvāt gan inovatīvus produktus un pakalpojumus, gan arī nišas produktus dažādās jomās.

Latvijas un Vācijas divpusējās tirdzniecības apjomi arvien palielinās un pašlaik Vācija ir Latvijas ceturtais lielākais ārējās tirdzniecības partneris. Tā 2019. gada 9 mēnešos divpusējās tirdzniecības apjomi pieauga par 6%. Latvija uz Vāciju, galvenokārt, eksportē koksni un tās izstrādājumus, mašīnas un elektriskās iekārtas, transporta līdzekļus u.c. preces. Savukārt no Vācijas Latvija pamatā importē transporta līdzekļus, mašīnas un elektriskās iekārtas, kā arī ķīmiskās rūpniecības u.c. preces.

Arī investīciju jomā ir vērojama augšupejoša tendence. Vācija ir 4.lielākais investors Latvijā un 2019. gada 9 mēnešos Vācijas investīciju apjoms Latvijā pieauga par 27%, sasniedzot 979 mil. EUR un 1083 kopuzņēmumus. Kā redzamākie investīciju piemēri jāmin būvmateriālu ražotāja Schwenk un tirdzniecības uzņēmuma Lidl veiktie ieguldījumi, kā arī inovatīvo un tehnoloģisko uzņēmumu investīcijas, kas sekmē Latvijas kopējās tautsaimniecības izaugsmi.

Sarunu laikā ministri vienojās organizēt nelielu uzņēmēju delegāciju apmaiņas vizītes investīciju vides izpētei un potenciālo sadarbības partneru atrašanai. Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministrs uzsvēra, ka Vācija ir ieinteresēta attīstīt aktīvāku sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem, kā arī sekmēt Latvijas eksporta paplašināšanu uz Vāciju.

Ņemot vērā, ka Vācija būs prezidējošā valsts ES padomē 2020. gada otrajā pusē, tikšanās laikā ministri pārrunāja Vācijas prezidentūras prioritārās tēmas - ES industriālo politiku, ES mazo un vidējo uzņēmumu politiku, ES vienotā tirgus/ digitālā vienotā tirgus un mākslīgā intelekta jautājumus.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja arī citas aktuālās Eiropas politikas tēmas, īpaši pievēršoties Zaļā kursa jeb Green Deal un Taisnīgas pārejas fonda (Just Transition Fund) jautājumiem. Sarunu laikā par Zaļā kursa jeb Green Deal ieviešanu ministri bija vienisprātis, ka tas nedrīkst apdraudēt Eiropas valstu konkurētspēja, bet gan tā jāveicina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI