DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Talkā Slīterē palīdzēs sakopt retai vabolei būtisku dzīvotni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvalde ceturtdien, 19. februārī Slīteres Nacionālajā parkā Sīkragā rīko biotopu kopšanas talku, lai palīdzētu ļoti retai vabolei, kam nepieciešami specifiski dzīves apstākļi.

Vaboļu daudzveidības ziņā Slīteres Nacionālais parks ir viena no bagātākajām īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām Latvijā. Vairāk nekā puse no Latvijas vaboļu sugām ir konstatētas teritorijā, kas aizņem tikai 0,25% no mūsu valsts platības.

Dabas izglītība centra “Slītere” vadītāja Ērika Kļaviņa stāsta, ka nacionālā parka teritorija laika gaitā paplašināta no rezervāta zonas Šlīteres pakājē līdz Baltijas jūras krastam, kur vēl astoņdesmitajos gados norisinājās mežsaimnieciskā darbība – izcirstas kailcirtes, stādītas jaunaudzes. Tādēļ kangaru un vigu kompleksā samērā lielās platībās, ir izveidojušās vienveidīgas priežu monokultūras.

Priežu mežos, kas aizņem lielu daļu no Slīteres Nacionālā parka teritorijas, dzīvo daudzas retas un aizsargājamas vaboļu sugas. Viena no tādām ir priežu sveķotājkoksngrauzis (Nothorhina muricata), kam nepieciešami vismaz 150 gadus veci priežu stumbri ar biezu un saules apspīdētu mizu. Neskatoties uz vaboles nosaukumā ietverto nosaukumu – koksngrauzis, tā nekaitē koka augšanai, jo visā savas attīstības stadijā dzīvo priežu mizā. Par vaboles klātbūtni norāda nelieli caurumiņi priežu mizā un sveķojums.

Tāpēc, lai nodrošinātu entomologa ieteiktos sveķotājkoksngrauža dzīvotņu uzlabošanas pasākumus, kas iekļauti Slīteres nacionālā parka dabas aizsardzības plānā, Pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija organizē talku. Talkas laikā atsevišķas vecas priedes tiks atēnotas, atsedzot saulei apspīdēt stumbrus.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina dabas draugus rast iespēju veltīt savu laiku un piedalīties talkā. Talcinieki tiek gaidīti 19. februārī Sīkraga centrā apgriešanās laukumā, plkst.10:00. Sīkākai informācijai un lai pieteiktos talkai, lūgums zvanīt pa tālruņiem 29186358 (Raits) un 27878099 (Ērika).

Talkas retu un aizsargājamu biotopu kopšanai, iesaistot plašāku sabiedrību, aizsargājamās dabas teritorijās un ārpus tām notiek regulāri visu gadu. Vairāk var uzzināt talkošanas iniciatīvas mājaslapā www.darudabai.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI