DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Skola

E. Rinkēvičs: Ārlietu ministrijas komandai ir aicināti pievienoties visdažādāko jomu eksperti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 12. februārī Ārlietu ministrija piedalījās ikgadējā karjeras izglītības akcijā “Ēnu diena 2020”. Diplomātu gaitām sekoja 38 “ēnas” no visas Latvijas.

Ministrijas “ēnas” uzrunāja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs: “Priecājos satikt tik daudz jauniešus, kuri interesējas par ārpolitiku. Darbs diplomātiskajā dienestā ir iespēja aizstāvēt Latvijas un tās valstspiederīgo intereses starptautiski. Šodien jums būs iespēja iepazīt dažādus ministrijas darba aspektus, kas aptver ekonomikas, drošības, divpusējo attiecību un komunikācijas jautājumus, kā arī būs iespēja iepazīties ar pienākumiem Valsts protokolā. Es ceru, ka tiem, kam drīzumā būs jāizdara izvēle par studijām augstskolā, noslieksies par labu studiju programmām, kas var būt noderīgas darbā ārlietu dienestā. Taču vēlos uzsvērt, ka Ārlietu ministrijas komandai ir aicināti pievienoties visdažādāko jomu pārstāvji - ne tikai juristi vai politologi un starptautisko attiecību speciālisti. Mums ir nepieciešami arī spējīgi finansisti, ekonomisti un citu profesiju pārstāvji. Šobrīd, piemēram, mana kolēģe ar cietvielu fiziķa izglītību veiksmīgi aizstāv Latvijas intereses sarunās par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu.”

Šogad skolēniem bija iespēja “ēnot” ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu, valsts sekretāru Andri Pelšu, valsts sekretāra vietnieku – politisko direktoru Jāni Mažeiku, preses sekretāru Jāni Beķeri, Valsts protokola, Komunikācijas grupas, ES Koordinācijas un politiku departamenta, Stratēģiskās nozīmes preču eksporta kontroles nodaļas, Amerikas un Karību valstu nodaļas, Ārlietu dienesta vēstures un diplomātisko dokumentu nodaļas darbiniekus.

Skolēni sekoja diplomātu darba gaitām dažādās sanāksmēs, palīdzēja izstrādāt dokumentus, tikās ar ārvalstu vēstniekiem, iepazīstot ārlietu dienesta ikdienu, kā arī apmeklēja Saeimas un Valsts prezidenta protokolu. Tāpat ēnas piedalījās ikgadējā preses konferencē par konsulārajām aktualitātēm, kā arī vēroja Latvijas ārlietu ministra E. Rinkēviča un Moldovas ārlietu un Eiropas integrācijas ministra A. Čokoja kopīgo preses konferenci.

Ārlietu ministrijā ēnu dienas pasākumos piedalījās skolēni no dažādām Latvijas skolām - Baložu vidusskolas, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Dobeles Valsts ģimnāzijas, Ikšķiles vidusskolas,  Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Jūrmalas Alternatīvā skolas, Kuldīgas Centra vidusskolas, V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas, E.Kauliņa Lielvārdes vidusskolas, Mārupes Valsts ģimnāzijas, Ogres 1. vidusskolas, Olaines 2.vidusskolas, Pumpuru vidusskolas, Salaspils 1. vidusskolas, Viesītes vidusskolas, Valmieras Valsts ģimnāzijas un Rīgas skolām – Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, Rīgas Franču liceja, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts Vācu ģimnāzijas, Rīgas Teikas vidusskolas, Rīgas 49.vidusskolas, Rīgas 64.vidusskolas, Rīgas 10.vidusskolas un Rīgas Stila un modes tehnikuma.

“Ēnu dienas” mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām un specifiku, lai jauniešiem palīdzētu izdarīt karjeras izvēli un atbilstoši sagatavotos darba tirgum. Šī ir programma, kas jau 19 gadus sekmīgi iekļauj izglītības procesā karjeras jautājumus, rosinot jauniešus plānot nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, “Ēnu diena” sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI