DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Apvienotās Karalistes parlamenta balsojums tuvina sakārtotu breksitu 31. janvārī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 22. janvārī Apvienotās Karalistes (AK) parlaments ratificējis AK Izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) līgumu (turpmāk – Līgums).

29. janvārī vēl plānots Eiropas Parlamenta balsojums par Līgumu. Ja arī tas būs pozitīvs,  atlikušās ratifikācijas procedūras tiks noslēgtas līdz 31. janvārim un 31. janvāra pusnaktī pēc Centrāleiropas laika (attiecīgi 1. februārī plkst. 01.00 pēc Latvijas laika) AK sakārtotā veidā izstāsies no ES.

Atbilstoši Līgumam no 1. februāra līdz 31. decembrim būs pārejas periods, kad AK vairs nebūs ES dalībvalsts, bet uz to vēl attieksies ES tiesības un pienākumi. ES un AK sadarbība šajā laikā turpināsies tāpat kā līdz šim ar vienīgo izņēmumu, ka AK vairs nepiedalīsies ES lēmumu pieņemšanā.

Par ES un AK attiecībām, sākot ar 2021. gada 1. janvāri, turpināsies sarunas atbilstoši 2019. gada 17. oktobrī pieņemtajai ES un AK kopīgajai Politiskajai deklarācijai par nākotnes attiecību ietvaru. Šīs sarunas jānoslēdz līdz pārejas perioda beigām.

AK ir ciešs un uzticams Latvijas sabiedrotais, tāpēc Latvijas interesēs ir maksimāli ciešas ES un AK attiecības, īpaši iedzīvotāju tiesību aizsardzībā, ārpolitikā, drošībā, kā arī tirdzniecībā.

Ārlietu ministrija atgādina, ka Latvijas pilsoņu, kas būs reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu pastāvīgā iedzīvotāja statusam AK, kā arī viņu ģimenes locekļu tiesības AK arī nākotnē paliks tādas pašas kā līdz šim. Tādēļ Ārlietu ministrija aicina visus Latvijas pilsoņus, kas dzīvo vai līdz pārejas perioda beigām, t.i., š.g. 31. decembrim, ieradīsies uz dzīvi AK, reģistrēties pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam. To būs iespējams izdarīt līdz 2021. gada 30. jūnijam. Sīkāka informācija iedzīvotājiem un uzņēmējiem Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI