DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Parakstīts līgums par Latvijas Okupācijas muzeja jaunās ekspozīcijas dizaina veidošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 21. janvārī Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs un dizaina biroja H2E valdes priekšsēdētāja Ingūna Elere parakstīja līgumu par Latvijas Okupācijas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas zinātniskās koncepcijas mākslinieciskā risinājuma izstrādi un īstenošanu.

Dizaina biroja H2E projekts “Gaismas ceļš” četru piedāvājumu konkurencē uzvarēja dizaina metu konkursā, kuru Latvijas Okupācijas muzejs rīkoja 2019. gada nogalē. Konkursa žūrija atzina, ka H2E piedāvātā koncepcija tiešā veidā sasaucas ar arhitekta Gunāra Birkerta Nākotnes nama ideju – melnais pret balto, tumsa pret gaismu.

Līguma kopējā summa ir 700 000 EUR un to pilnībā segs no Latvijas Okupācijas muzeja atbalstītāju ziedotajiem līdzekļiem. Līgums paredz, ka mākslinieciskās koncepcijas izstrāde, apspriešana un apstiprināšana noslēgsies šī gada marta sākumā. Ekspozīcijas tehnisko projektu izstrādās un apstiprinās līdz maija sākumam, savukārt ekspozīcijas montāžas un iekārtošanas darbi muzeja pārbūvētajā un paplašinātajā ēkā Latviešu strēlnieku laukumā 1 noslēgsies šī gada 31. oktobrī.

Okupācijas muzejs pagaidu telpās Raiņa bulvārī 7 atrodas kopš 2012. gada novembra. Pārvākšanās uz pastāvīgajām telpām Vecrīgā varētu sākties šī gada rudenī.

Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijas stāsta par Latvijas 20. gadsimta vēsturi – posmu no 1940. gada līdz 1991. gadam – 51 gadu ilgu laika periodu, kad Latvijas teritoriju ar militāru spēku okupēja Padomju Savienība, savukārt laikā no 1941.-1945. gadam, kad Latvijas teritorijā norisinājās Otrais pasaules karš, tās teritorija daļēji atradās nacistiskās Vācijas kontrolē. Šajā laikā neatkarīgā Latvijas Republika un tās valstiskās struktūras praktiski bija iznīcinātas un nespēja funkcionēt, tāpēc līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai 1991. gadā, valsts pastāvēja tikai formāli. To vietā Latvijas teritorijā bija izveidota padomju republika, kuras valdība saņēma rīkojumus no Maskavas. Neskatoties uz to Latvijas iedzīvotāji, gan okupētajā teritorijā, gan trimdā turpināja cīnīties par valsts suverenitātes atjaunošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI