DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Darba devēju un darba meklētāju ar invaliditāti satikšanās darba vidē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sekmētu darba meklētāju ar invaliditāti satikšanos ar darba devējiem, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) arī šoruden, no 4. līdz 8.novembrim, visā Latvijā rīkoja akciju “Atvērto durvju diena personām ar invaliditāti uzņēmumos”, kuras laikā gan NVA reģistrētie bezdarbnieki ar invaliditāti, gan NVA nereģistrētie darba meklētāji ar invaliditāti apmeklēja darba devējus, lai gūtu praktisku priekšstatu par brīvajām darba vietām, darba procesu un darba pienākumiem. Darba ņēmējiem ar invaliditāti tā bija iespēja iepazīt darba vidi un apliecināt savas profesionālās spējas, bet darba devējiem - atrast vajadzīgos darbiniekus.

Šogad savu uzņēmumu un iestāžu durvis darba meklētājiem ar invaliditāti bija atvēruši 69 darba devēji, piedāvājot 163 brīvās darba vietas un iespēju darba vidē izmēģināt savas prasmes dažādās profesijās. Akcijas gaitā katrā darba meklētājiem ar invaliditāti atvērtajā uzņēmumā vai iestādē kopumā viesojās 303 dalībnieki, jāpiebilst, ka viens darba meklētājs ar invaliditāti varēja apmeklēt vairāk nekā vienu darba devēju. Daudzi akcijas dalībnieki darba devējiem iesniedza pieteikuma anketas un CV, kurus darba devēji tagad izskata, izvērtē pretendentu atbilstību veicamajiem profesionālajiem pienākumiem un vēlāk notiks darba intervijas. Saskaņā ar operatīvajiem datiem jau akcijas norises laikā ar četrām personām ar invaliditāti darba devēji bija vienojušies par darba uzsākšanu, bet sešas personas ar invaliditāti darba attiecības pat uzsāka.

Reģistrēto bezdarbnieku ar invaliditāti skaits samazinās, taču viņu atgriešanās darba tirgū ir lēnāka nekā citām bezdarbnieku mērķa grupām, tāpēc cilvēkiem ar invaliditāti, kuri vēlas strādāt, ir jāsniedz īpašs atbalsts. Viens no šādiem atbalsta instrumentiem ir darba devēju un darba meklētāju ar invaliditāti satikšanās darba vidē. Atvērto durvju dienu akcijas uzdevums ir ne vien veicināt cilvēku ar invaliditāti iekļaušanos darba tirgū, bet arī mazināt stereotipus par viņu nodarbināšanas iespējām, kas dažkārt ietekmē darba devējus. Lai motivētu darba devējus, mēs piedāvājam arī konsultācijas par personu ar invaliditāti nodarbināšanas jautājumiem, bet NVA tīmekļvietnē ir publicēts katalogs "Piemērota darba vide personām ar invaliditāti", kurā ir apkopota informācija par personu ar invaliditāti nodarbināšanas jautājumiem. Tie darba devēji, kuri pieņem darbā cilvēku ar invaliditāti uz nenoteiktu laiku, var saņemt dotāciju darba vadītāja algai un finansiālu atbalstu ergoterapeita ieteiktai darba vietas aprīkošanai. Darba meklētāji ar invaliditāti ir nozīmīga darbaspēka rezerve, un, ja darbs ir piemērots, viņi veiksmīgi strādā visdažādākās profesionālās darbības jomās,” uzsver NVA direktore Evita Simsone.

Personām ar invaliditāti ir pieejami visi NVA pakalpojumi, kas tiek piedāvāti bezdarbniekiem un darba meklētājiem, viņi piedalās konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos, profesionālajā apmācībā, neformālās izglītības programmu apguvē, strādā subsidētajās darba vietās vai veic algotus pagaidu darbus pašvaldībās, apmeklē karjeras konsultācijas, saņem palīdzību darba meklēšanā un reģionālās mobilitātes atbalstu, kā arī atbalstu komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai. Vairākos nodarbinātības pasākumos un apmācībās ir pieejami ergoterapeita, surdotulka un atbalsta personu pakalpojumi, kā arī, ja nepieciešams, mācību vai darba vieta tiek pielāgota konkrētā cilvēka vajadzībām. ESF projekta "Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem" ietvaros tiek īstenots atbalsta pasākums “Motivācijas programma darba meklēšanai un sociālā mentora pakalpojumi ilgstošajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti”.

2019.gada novembra sākumā NVA uzskaitē bija 7620 bezdarbnieki ar invaliditāti jeb 14,5% no reģistrētā bezdarbnieku kopskaita, 11,4% NVA reģistrēto bezdarbnieku ar invaliditāti ir augstākā izglītība, bet 44,8% - profesionālā izglītība. Šī gada 10 mēnešos 3522 bezdarbnieki ar invaliditāti iekārtojās pastāvīgā darbā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI