DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Plānots palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No nākamā gada valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts būs 80 eiro apmērā. To paredz Saeimā trešdien, 30.oktobrī, konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”. Likuma grozījumi iekļauti 2020.gada valsts budžeta likumprojektu paketē. 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride pauž, ka Latvijas cilvēku ar invaliditāti nabadzības un sociālās atstumtības risks ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā. "Ir ļoti daudz cilvēku, kuriem ir jāiztiek tikai ar šo pabalstu. Daudzus gadus minimālais sociālā nodrošinājuma līmenis nav mainīts, bet nākamgad mēs to paaugstināsim. Taču ir skaidrs, ka šāds atbalsta līmenis nav pietiekams, un valstij būs jāmeklē arī citi risinājumi sociālās atstumtības un nabadzības mazināšanai, ieviešot cilvēkiem ar invaliditāti jaunus pakalpojumus un arī turpmāk pārskatot pabalstu apmērus,” pauž komisijas vadītājs. 

Pabalstu vispārējā gadījumā no līdzšinējiem 64,03 eiro plānots paaugstināt līdz 80 eiro, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības – no līdzšinējiem 106,72 eiro uz 122,69 eiro mēnesī. 

Paredzēts, ka pabalsts personām ar pirmo invaliditātes grupu, piemērojot līdzšinējo koeficientu 1,3, būs 104 eiro, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības – 159,50 eiro mēnesī. Personām ar otro invaliditātes grupu, piemērojot koeficientu 1,2, pabalsts plānots 96 eiro apmērā, bet ar invaliditāti kopš bērnības – 147,23 eiro. Savukārt personām ar trešo invaliditātes grupu pabalsts būs valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, proti, 80 eiro, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības – 122,69 eiro mēnesī. 

Līdz ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta paaugstināšanu plānots, ka palielināsies arī invaliditātes pensijas minimālais apmērs. To nosaka, ņemot vērā sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, un pirmās invaliditātes grupas gadījumā, piemērojot līdzšinējo koeficientu 1,6, minimālā invaliditātes pensija būs 128 eiro, bet personām ar invaliditāti no bērnības – 196,30 eiro mēnesī. Personām ar otro invaliditātes grupu, piemērojot koeficientu 1,4, pensija būs 112, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības – 171,77 eiro apmērā mēnesī. Savukārt personām ar trešo invaliditātes grupu minimālā pensija plānota sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā – 80 eiro, bet personām ar invaliditāti no bērnības – 122,69 eiro apmērā. 

Palielinoties valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam, ar grozījumiem plānots noteikt, ka, piešķirot apdrošināšanas atlīdzību par pārejošu darba nespēju, darbspēju zaudējumu, apgādnieka zaudējumu, kā arī izmaksājot vienreizējus pabalstus un atlīdzības, kopējā summa vispārējā gadījumā nedrīkstēs pārsniegt valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta (80 eiro) divdesmitpieckāršu apmēru (2000 eiro). 

Saeima kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta projekta otrajam – galīgajam – lasījumam noteica 1.novembri, savukārt izskatīšana galīgajā lasījumā Saeimas sēdē plānota 13.novembrī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI