DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: Humānās palīdzības sniegšana Albānijai ir Latvijas pienākums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 1.oktobrī, Ministru kabinets apstiprināja Latvijas humāno palīdzību Albānijai, kuru septembrī skāra zemestrīce un stipru lietusgāžu izraisīti plūdi.

“Mums ir jābūt pateicīgiem par Albānijas sniegto atbalstu Latvijas drošības stiprināšanā, nosūtot uz mūsu zemi savus karavīrus. NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas ietvaros, albāņu karavīri ikdienā dienesta pienākumus pilda plecu pie pleca ar Latvijas karavīriem. Tieši tādēļ humānās palīdzības sniegšana Albānijai ir Latvijas pienākums,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks. “Sabiedrotie ir vienoti un atbalsta viens otru visdažādākajās situācijās, tādēļ pateicos Latvijas valdībai par iespēju sniegt humāno palīdzību Albānijai.”

Aizsardzības ministrija kā humāno palīdzību sūtīs 200 guļammaisus, 1000 segas, kā arī 10 000 sausās uzturdevas komplektus. Savukārt Iekšlietu ministrija no pieejamajām materiālajām rezervēm uz Albāniju sūtīs trīs strāvas ģeneratorus, 500 palagus, 500 spilvendrānas, 15 apgaismošanas komplektus ar kabeli, 250 pārus darba cimdu, 75 glābšanas darbu ķiveres, 250 respiratorus un 250 aizsargbrilles.

Humānās palīdzības sniegšanai Albānijai Ministru kabinets lēma atvēlēt 45 800 eiro no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Saskaņā ar Albānijas operatīvo dienestu veikto sākotnējo situācijas novērtējumu, dabas stihiju rezultātā valsts teritorijā bojātas dzīvojamās 2354 mājas. Tāpat konstrukcijas bojājumi stihiju rezultātā konstatēti 34 skolām, divām ārstniecības iestādēm, četrām elektroenerģijas apgādes punktiem un pieciem tiltiem.

Albānija ir viena no NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas dalībvalstīm, ko vada Kanāda un veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Latvijā dienesta pienākumus pilda aptuveni 20 nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženieri no Albānijas.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Šā gada 21. septembrī Albāniju skāra 5,8 magnitūdu stipra zemestrīce, kam sekoja daudzi zemestrīces pēcgrūdieni, ietekmējot septiņus no kopskaitā 12 valsts reģioniem. Savukārt 23. septembrī Albāniju skāra intensīvas lietavas, kas izraisīja plūdus dažās pilsētās un reģionos, kuros bija pārdzīvota zemestrīce

Saskaņā ar Albānijas operatīvo dienestu veikto sākotnējo situācijas novērtējumu, dabas stihiju rezultātā valsts teritorijā bojātas dzīvojamās 2354 mājas. Tāpat konstrukcijas bojājumi stihiju rezultātā konstatēti 34 skolām, divām ārstniecības iestādēm, četrām elektroenerģijas apgādes punktiem un pieciem tiltiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI