DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs: turpināsim aizstāvēt savas galvenās intereses ES daudzgadu budžetā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 16. septembrī, piedaloties ES Vispārējo lietu padomes (VLP) sanāksmē Briselē, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija iestājas par savlaicīgu vienošanos attiecībā uz ES daudzgadu budžetu 2021.-2027. gadam, tomēr vienlaikus laika grafiks nedrīkst ietekmēt lēmumu kvalitāti.

Somijas prezidentūra, gatavojoties 17. un 18. oktobra Eiropadomei, informēja par aktuālo situāciju un panākto progresu ES daudzgadu budžeta sarunās.

Ārlietu ministrs apliecināja, ka Latvijas pozīcija ES daudzgadu budžeta jautājumā nav mainījusies. “Mēs turpināsim aizstāvēt savas galvenās intereses ES daudzgadu budžetā, kas paredz pietiekama finansējuma nodrošināšanu Kohēzijas politikai un Kopējās lauksaimniecības politikai, turpināsim iestāties par tiešmaksājumu izlīdzināšanu nākamajā plānošanas periodā, lauku attīstības atbalstu, kā arī turpināsim uzsvērt Rail Baltica projekta nozīmi,” teica E. Rinkēvičs.

VLP sanāksmē notika arī diskusija par likuma varas stiprināšanu ES. Ministrs E. Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijas nostāja ir bijusi konsekventa: ES ir vērtību savienība, tāpēc visām ES dalībvalstīm jāievēro augstākie likuma varas, demokrātijas un cilvēktiesību standarti. Latvija atbalsta likuma varas stiprināšanu, kā arī esošo un jauno mehānismu sinhronizēšanu. Vienlaikus visiem mehānismiem jābūt skaidri definētiem, nediskriminējošiem, kā arī tiem nav jārada papildu administratīvais slogs un nav jāmaina līgumos noteikts institucionāls līdzsvars. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka veiksmīgākā stratēģija, kā efektīvāk uzrunāt likuma varas izaicinājumus, ir dialogs un sadarbība.

Sanāksmes noslēgumā tika uzklausīts Ungārijas viedoklis 7. panta procedūras ietvarā. To pret Ungāriju 2018. gada septembrī ierosināja Eiropas Parlaments.

Informācijai

Vispārējo lietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī, un 2019. gada otrajā pusgadā to vada ES Padomes prezidējošā valsts Somija. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI